Un ordin de ministru care prevedea disponibilizarea a 4.000 de profesori, personal didactic auxiliar şi nedidactic a stârnit rumoare printre cadrele didactice, zilele trecute. Liderul sindicaliștilor din Bistrița-Năsăud crede că este „o problemă politică”, guvernanții visând să facă economie și sugerând că nu sunt bani de salarii…”
4.000 de profesori şi cadre didactice, dar și personal nedidactic și auxiliar din sistemul de învățământ, ar fi fost afectați de ordinul 4884/2018 semnat de fostul ministru al Educației, cu puțin timp înainte să-și dea demisia.
Ordinul prevedea disponibilizarea a mii de profesori la nivel național, iar sindicatele din învățământ au protestat vehement. „La sfârșitul săptămânii trecute au fost convocați la București toți liderii din județ, am pichetat Ministerul Educației, am avut o discuție cu doamna Rovana Plumb, ministrul interimar al Educației, care și-a manifestat toată deschiderea față de noi… Am solicitat blocarea acelui ordin de ministru care era oricum în flagrantă neconcordanță cu Legea Învățământului…! În cursul zilei de astăzi, am înțeles că toate inspectoratele școlare județene vor primi o notă de la Ministerul Educației Naționale în acest sens…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro profesorul Emil Mocian, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Bistrița-Năsăud.
Profesorul a subliniat că, la nivel național, ar mai trebui ocupate încă 20.000 de posturi, deci în niciun caz nu intră în discuție disponibilizarea a mii de profesori. „Este o problemă politică, voiau să facă economie, sugerând că nu sunt bani de salarii, dar nu este admisibil să facă economii tăind de la Educație, Sănătate sau Cultură! Fostul ministru nici nu știa care sunt prioritățile… Dacă o școală are nevoie de 2 femei de serviciu pentru a păstra curățenia în instituție – nu poți să-ți imaginezi că se descurcă și cu o singură femeie de serviciu care să acopere munca celeilalte…!”, a remarcat Emil Mocian.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud anunță, de asemenea, că nu sunt motive de îngrijorare în rândul profesorilor din județ, pentru că „în anul școlar 2018-2019 ne încadrăm în numărul de norme aprobat.”