Și-a făcut studiile în Londra, dar a revenit în Bistrița și ”dă ora exactă” în ce privește precipitațiile. ”Clima se încălzește. Pe Cocoș NU vom mai putea schia. În schimb, la munte, chiar și 6 luni pe an am putea avea zăpadă!” a spus Mihai Bălan.
”Mă sună lumea să mă întrebe dacă pot m erge la fân. Sau dacă are rost să se apuce să-și toarne o șapă. Și nu numai din Bistrița!” a spus Mihai Bălan în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.
S-a specializat în meteorologie în Londra și a activat în domeniu, o perioadă, acolo. Apoi a venit acasă, la Bistrița și s-a ”reprofilat”. Dar tot nu a vrut să renunțe la a da ”ora exactă” în ceea ce privește vremea.
Așa că și-a cumpărta o dronă specială pe care o folosește pentru a da parametrii cât mai exacți.
Pe pagina de Facebook Meteo.Nord.ro, Mihai oferă informații clare, pe înțelesul tuturor și MAI EXACTE decât ANM.
Acesta a explicat că vremea se încălzește, iar schiatul pe Cocoș NU va mai fi o opțiune.
”Vremea se încălzește. Și se încălzește pentru că așa e ciclul ei normal. Da, e adevărat că această încălzire e accelerat, sau mai accentuată și din cauza intervenției omului, dar studierea vremii a arătat că așa e ciclul Terrei. Se încălzește, se răcește. Ei bine, acum asistăm la un fenomen de încălzire și de decalare al anotimpurilor.
Astfel, avem ierni calde, primăveri reci, vara care începe la final de iunie, etc. Se decalează aceste anotimpuri. Nu vom mai avea ierni ca altădată, cu zăpadă de Crăciun. Din contră, vor fi ploi.
Primăvara ne vom confrunta cu inundații și mari probleme dacă nu se iau măsuri. Pentru că primăvara, de acum încolo, va fi cu zăpadă sus pe munte și ploi la deal și câmpie. Și atunci ne vom confrunta cu astfel de fenomene. Dar va trebui să ne adaptăm și să luăm măsurile cele mai bune.
Partea rea e că NU vom mai putea schia pe Pârtia Cocoș. NU vom mai avea cum, indiferent de câte tunuri de făcut zăpadă artificială vom avea.
Există totuși O VESTE BUNĂ în toată această încălzire a vremii. La munte, la înălțime, vom avea zăpadă MUULT timp, așa că vom putea schia, probabil, chiar și 6 luni pe an. Deci dacă investim înțelept, se va putea aduce profit de acolo. Și să vă explic de ce: Am fost în 15 mai în Munții Rodnei și era zăpadă de 3 metri. Deci putem să ne adaptăm la aceste schimbări climatice!” a explicat Mihai Bălan.
Acesta a oferit și o prezentare cu modul în care s-a schimbat vremea în ultimii ani, și o puteți consulta AICI:
Pe vremea când era Crețu primar (absolut horor) nu trebuia să ascultăm, ca acum, de specialiști… mă rog, adevărul e că nici specialiștii nu prea se înghesuiau să-i explice megalomanului cât de stupid e să faci pârtie de schi la 500-600 de metri… mai strigau unii cu comentarii pe ziarele online dar cam atât…