2.9 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO: Meșterul olar Sorin Bucur, luat cu asalt de zeci de copii, la Festivalul Porți medievale deschise Rodna 1241

A fost coadă și bătaie pe locuri ieri toată ziua, la atelierul de olărit al meșterului Sorin Bucur, amplasat în cetatea medievală Rodna. S-a născut în Târgu Mureș, a locuit o vreme în Dej, de aproape 10 ani locuiește la Cluj. Participă pentru prima oară la Târgul de meșteșuguri vii din Rodna.

Am vrut să onorăm invitația celor de la Produs în Bistrița-Năsăud, cu care am colaborat excelent până acum. Și să mai schimbăm aerul din Cluj. Nu este tocmai profitabil pentru noi. Am venit cu trei roți de olar

E mult spus că îi învățăm pe copii să meșterească la roata olarului… Le oferim primele noțiuni de bază, mai exact. E foarte greu să faci un obiect de lut din prima, la roata olarului… E ca și cum participi la prima zi de școală și ai pretenția ca în prima zi o să începi să scrii.

Așa că mergem și noi pe varianta cea mai simplă: îi ajutăm să-și contruiască o farfurioară.

Sunt multe etape de învățat peste care lumea tinde să sară. Ca să poți stăpâni lutul – durează o vreme. Era o vorbă între olari: Ca să zici că ești cât de cât bun în ceea ce faci, trebuie să-ți treacă prin mâini câteva care de lut. E o cantitate uriașă…

În prima fază, lutul face cam ce vrea el cu tine…”, ne-a povestit meșterul Sorin Bucur. 

Lutul se găsesște pretutindeni. Se poate și cumpăra din diferite fabrici. „Noi ni-l preparăm singuri. Mergem la fosta fabrică de cărămidă din Cluj, îl luăm direct din deal – este cât vrei… după care începe procesul de preparare a lutului. În Bistrița se găsește lut bun dincolo de Dealul Jelnei. Într-o vreme luam și de acolo, pentru că am avut mai multe drumuri prin Bistrița”, a explicat artistul.

Sorin Bucur a învățat tainele accestui meșteșug de la Școala Populară de Arte din Cluj.

Mi-a plăcut tare mult. Doar acolo se făcea olărit din acela tradițional. Este și la Universitatea de Arte Ion Andreescu secție de ceramică. Dar nu olărit tradițional. Ci ceramică dar cu pretenții. Mi-a și spus fostul meu profesor, domnul Ciupe, că sunt singurul elev din toată viața lui de profesor care lucrează ceramică așa ca pe vremuri…”, ne-a povestit Sorin Bucur.

Este un meșteșug destul de scump, admite olarul care a plătit pentru roțile cu care a venit la Rodna peste 3.000 de euro. „Și nici nu pot să spun că-s cu adevărat profesionale. Un cuptor electric de ars ceramica costă, de asemenea, peste 1000 de euro. Primul meu cuptor fucționa pe lemne. Am și cuptor electric, nu e nu știu cât de performant… Prețurile mi se par exorbitante… Merită sau nu? Nu m-a interesat să contabilizez. Mie îmi place pur și simplu să meșteșugesc la roată…

Nu trăiesc din olărit. Am un serviciu – muncesc într-o fabrică. Am terminat liceul la profil Mecanică. Sunt muncitor. Nimeni nu a avut nevoie de un ceramist ca mine…

În momentul în care a venit pandemia, s-a produs marea schimbare la noi. Până atunci ne mai descurcam. După aia s-a terminat cu toate târgurile și evenimentele. Aproape doi ani de zile n-am făcut nimic. Până mi s-a făcut rușine de mine, așa că mi-am găsit un loc de muncă adevărat… Avem multe solicitări, e posibil să reluăm cursurile de olărit cu copiii, în Cluj…

Dar olarii sunt în general foarte ascunși și tainici. Nu ne interesează publicitatea. Suntem fericiți când putem să lucrăm pur și simplu. Mai postăm, din când în când, pe pagina Ateliere cu Lut Bucur”, ne-a mai mărturisit Sorin Bucur.

Programul zilei de astăzi, duminică – 6 august – în cetatea Rodnei, începe la ora 9.00, cu ateliere muzicale și concerte susținute de Fanfara Perpetuum Rodna și Cimpoierii din Transilvania.

  • 12.30 – Spectacol de reconstituire istorică: Rodna 1241 – Invazia tătarilor partea a II-a
  • 13:30 – Atelier meșteșugăresc
  • 14:00 – Tur cultural istoric ghidat ”Ansamblul cetății Rodna” + Muzeul etnografic și al mineritului
  • 14:30 – Atelier muzical cu Cimpoierii din Transilvania
  • 15,00 – Atelier meșteșugăresc
  • 15.30 – Vulturii din Țara Călatei – întreceri de lupte tătărești (Küreș)
  • 16,00 – Atelier muzical cu Cimpoierii din Transilvania
  • 16:30 – Vulturii din Țara Călatei – joc de echipe, călare, origine: Asia Centrală (Kök Boru)
  • 17:00 – Atelier meșteșugăresc
  • 17:30 – Moment muzical cu Cimpoierii din Transilvania
  • 18,00 – Teatrul nescris Dor Someșan Rodna
  • 19,00 – Moment muzical cu Cimpoierii din Transilvania
  • 19,15 – Mercenarii din Asserculis – Spectacol de teatru medieval
  • 20.00 – Recital Fanfara Perpetuum Rodna și Cimpoierii din Transilvania

Evenimentul este parte a proiectului „Porți deschise spre cultură” – finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și co-finanțat de Primăria Rodna și Primăria Galații Bistriței.

Parteneri:

  • Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Universitatea Babeș-Bolyai – extensia Bistrița,
  • Facultatea de Geografia Turismului,
  • Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud,
  • Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud,
  • Filiala Județeană Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România,
  • Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna, Școala Gimnazială „Grigore Herinean” Galații Bistriței,
  • Asociația Cultural-Istorică Rodna-Veche, Parcul Național Munții Rodnei.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...