Doar 3 medici pensionari încă lucrează la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Asta în condițiile în care acum 5 ani, în jur de 40 de medici din spital aveau vârsta pensionării. Mulți dintre cei care au plecat de la Bistrița au ajuns la Spitalul Orășenesc Năsăud, care ducea lipsă acută de medici.
Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, doar 3 medici care au vârsta de pensionare își mai desfășoară activitatea la unitatea medicală. Este vorba despre specializări deficitare: Diabet Zaharat, ORL și Medicină Sportivă.
„Mare parte dintre cei care s-au pensionat și-au încetat activitatea cu Spitalul Județean. Asta a fost o provocare pentru mine când am preluat mandatul în 2017 și am făcut inevntarierea resurselor umane, la medici am constatat că 24% (40 de medici) erau medici pensionari. Stăteam ca pe un butoi cu pulbere, pentru că în orice moment acesta se poate retrage din activitatea medicală și îți dă peste cap tot, linii de gardă, absolut toată activitatea. Am luat atunci decizia să scot toate posturile la concurs și pe măsură ce s-au ocupat, am încetat contractele de colaborare. Au mai rămas pe linia de gardă, care au vrut să își continue activitatea. Cred că mai avem trei medici care lucrează după vârsta de pensionare, la Secțiile Diabet Zaharat, la ORL și Medicina Sportivă. Am mai prelungi acum la un medic de la UPU”, a explicat managerul Gabriel Lazany, într-o conferință de presă.
Cei mai mulți dintre medici ar fi dorit să își continue activitatea la spital, însă acest lucru a fost permis doar la specialitățile deficitare. Managerul spitalului i-a numit pe medicii pensionari „vulnerabilități”. Culmea, mare parte dintre medici au mers la Spitalul Orășenesc Năsăud:
„Ceilalți s-au dus către Năsăud. Am rezolvat în mare parte problema Năsăudului, pentru că, mare parte din medicii pensionari de aici își desfășoară activitatea tot în sectorul public, la Năsăud, unde nu găseau personal de specialitate”, a mai spus managerul Gabriel Lazany.