Scheletul descoperit recent într-un mormânt de inhumație la Biserica Evanghelică din Vermeș a fost primul „obiect” de studiu pentru un medic de la Serviciul de Medicină Legală Bistrița-Năsăud. Medicul va da o mână de ajutor specialiștilor de la Muzeul Județean din Bistrița. Au apărut deja câteva informații prețioase.
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a încheiat, de curând, un protocol de colaborare în consultanță antropologică medico-legală cu doctorul Codrin Horea Rebeleanu. Acesta este medic primar legist la Serviciul de Medicină Legală Bistrița-Năsăud.
Cunoștințele sale sunt necesare, afirmă specialiștii Muzeului Județean, mai ales când vine vorba de cercetări arheologice în interiorul unor morminte de inhumație sau incinerație. Medicul legist va putea da o mână de ajutor și în cazul unor materiale osteologice disparate, descoperite în diferite contexte.
O primă activitate comună a avut loc chiar zilele trecute. „Obiect” de studiu a fost scheletul găsit în mormântul de inhumație, în urma cercetării arheologice recente la Biserica Evanghelică din Vermeș.
Scheletul a fost descoperit într-o stare de conservare și reprezentare relativ bună. S-au identificat aproximativ toate elementele anatomice constitutive, iar primele date a oferit câteva informații prețioase specialiștilor de la muzeu.
„Ne aflăm la începutul unei frumoase colaborări științifice. Îi mulțumim domnului doctor Codrin Horea Rebeleanu pentru deschiderea și entuziasmul arătat, cu speranța că în viitor această activitate ne va permite să aflăm noi informații și despre alte schelete umane, descoperite de-a lungul timpului”, au transmis cei de la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud.
Din echipa Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud au făcut parte Radu Zăgreanu (cercetător științific) și Angelica Moldovan (educator muzeal).