0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Măsuri și recomandări pentru relaxarea din 15 mai: Ce trebuie respectat la școală, în biserici, hoteluri sau cabinete stomatologice

Institutul de Sănătate Publică a publicat ieri propunerile de relaxare a măsurilor, după ridicarea stării de urgență. Elevii din clasele terminale nu vor sta la școală mai mult de 3 ore, în grupe de câte 10. Accesul va fi limitat în frizerii și cabinetele stomatologice. Lăcașele de cult vor fi deschise, dar cu respectarea unor recomandări.

Măsurile nu au fost încă adoptate și pot suferi modificări.

Cei interesați pot trimite observații și propuneri la adresa de mail [email protected] – se precizează pe biziday.ro.

Documentul publicat de Institutul Național de Sănătate Publică are 13 pagini. Cuprinde recomandări privind transportul public, dar și reguli de organizare și desfășurare a activităților în unitățile sanitare non-COVID. Sunt prevăzute și obligații pentru angajați și angajatori.

Recomandări pentru saloanele de coafură

Accesul în saloanele de coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică și frizerie se va face doar în baza unei programări prealabile. Clienților le va fi verificată temperatura, la intrare.

Personalul angajat este obligat poarte permanent mănuși și mască. După fiecare client se va dezinfecta instrumentarul și suprafețele de lucru.

Activitatea elevilor din clasele terminale (a VIII-a, a XII- a și a XIII-a) se va organiza pe grupe de cel mult 10 elevi. Aceștia nu vor sta la școală mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor. Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare.

Activitatea de examinare se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor mai sus prezentate.

Recomandări referitoare la desfășurarea activității cabinetelor stomatologice:

  • Se va evita, pe cât posibil contactul cu personalul. Pacienților li se recomandă să nu strângă mâna și să mențină o distanță de mai mult de 1,5 m, în timpul unei discuții etc. 
  • În afara manoperelor de tratament, se va evita pe cât posibil contactul cu pacientul;
  • Se permite doar accesul pacientului în camera de tratament. Excepție fac copiii, persoanele dependente etc. În acest caz se va limita accesul la o persoană însoțitoare
  • Nu se permite staționarea în sala de așteptare. Se recomandă dezinstalarea oricărui aparat de cafea și/sau dozator de apă, dar și eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor etc;
  • La intrarea în cabinetele stomatologice vor fi amplasate dispensere cu soluții dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool);

Recomandări pentru biserici și hoteluri

Accesul persoanelor în lăcașele de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiilor universal valabile, pentru limitarea răspândirii infecției.

Accesul se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de 8 mp / persoană.

Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 m.

Serviciile hoteliere de cazare nu au fost suspendate în perioada stării de urgență. Însă acestea nu au mai funcționat datorită lipsei de clienți. În contextul epidemiologic actual, hotelurile pot oferi servicii de cazare, dar nu în scop turistic, ci pentru motive precum deplasări în interes profesional, mentenanță etc. În cazul hotelurilor – în vederea protejării stării de sănătate a populației – se recomandă următoarele:

  • Hotelurile, prin specificul activității, sunt locuri în care oaspeții locuiesc temporar într-un spațiu restrâns, în care există un grad ridicat de interacțiune între oaspeți și angajați.
  • Aspectele care trebuie avute în vedere în mod deosebit sunt: cazarea oaspeților, alături de serviciile implicite (alimente și băuturi, curățenie, organizarea activităților etc.), și interacțiunile specifice acestor unități (oaspeți-oaspeți, personal-oaspeți și personal-personal).
  • Fiecare membru al personalului trebuie să respecte cu strictețe măsurile de bază pentru protejarea împotriva COVID-19. Acestea se referă la igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii. Celor care muncesc în hoteluri li se recomandă, de asemenea, să rămână acasă și să solicite asistență medicală, dacă au simptome specifice bolii.

Institutul de Sănătate Publică vine și cu o serie de recomandări pentru angajatori și angajațiProgramul de lucru va fi decalat pentru a evita aglomerările la intrare/ieșire din incintă. De asemenea, va trebui limitat numărul de angajați prezenți în același timp în același spațiu.

Angajații vor purta obligatoriu măști. Angajaților li se va lua zilnic temperatura. Cei cu temperatura peste 37 C vor fi trimiși acasă, cu indicația de a consulta medicul de familie.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...