-0.4 C
Bistrița
marți, decembrie 24, 2024

„Mașinile de spălat” din natură de la Șanț, nemuritoare. Sătenii spală acolo de mai bine de 70 de ani

De mai bine de 70 de ani, locuitorii comunei Șanț își spală hainele groase, țoalele și covoarele chiar în centrul localității, în vâltorile special amenajate de autoritățile locale. Periodic, Primăria Șanț le reface, asigurând continuitatea obiceiului.

Cei mai pricepuți dulgheri din Șanț au avut o sarcină grea perioada aceasta. Au avut de refăcut cele două vâltori din comună, folosite intens de mai bine de 70 de ani de oamenii din comunitate.

Primăria Șanț refuză să le desființeze, fiind o parte importantă din curățenia de toamnă și primăvară, când locuitorii își spală acolo hainele groase, țoalele și covoarele.

„Am recondiționat două vâltori, respectând tradiția și obiceiul. 5-6 persoane, dulgheri de meserie, au lucrat mai bine de o săptămână la vâltori. Sunt folosite des, le folosesc oamenii, în special primăvara și toamna, șănțenii își fac curățenie generală și își spală țoale și covoare”, a precizat primarul comunei Șanț, Marian Forogău.

Acestea sunt publice, iar utilizarea lor nu este taxată în niciun fel. Din cauza faptului că sunt făcute din lemn și se deteriorează repede, Primăria Șanț trebuie să le refacă periodic.

O vâltoare se întinde pe câțiva metri pătrați. Aceasta este compusă dintr-o platformă dreaptă din lemn, o cuvă cu găurele unde este direcţionată apa şi o altă zonă unde, după spălare, sunt lăsate la uscat hainele. Totul funcţionează doar cu ajutorul forţei apei.

Procedeul este simplu. Păturile, covoarele și hainele sunt date cu detergent pe o platformă special amenajată. După care sunt puse în vâltoare, adică într-o cuvă din lemn. Aici apa cu presiune le învârte şi le limpezeşte. După ce sunt spălate, acestea sunt scoase cu ajutorul unui cârlig şi mai apoi lăsate să se usuce pe bucăţile din lemn din apropiere.

Foto: Primăria Șanț

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...