Sute de costume populare, sute de blide, tindeauă, fotografii vechi, obgele și diferite obiecte vechi care au rezistat nu doar peste ani, ci chiar pe front, sunt adunate într-o căsuță din inima Bistriței. Maria Hangan are 73 de ani și adună, cu o pasiune uluitoare și o dragoste nespusă, TOT ce păstrează vie tradiția românească.
Pe strada Gheorghe Șincai din Bistrița, lângă Cofetăria Cristina, pe o ușită mică se pătrunde spre o lume inedită. Un mic „muzeu etnografic” este deschis chiar în casa Mariei Hangan.
„Am 73 de ani și-s măritată de 56 de ani. Am fost infirmieră pe Chirurgie la spital, și apoi am fost liftieră. Ani buni. Acuma-s la pensie și mă ocup cu drag de toate astea din casă, că iau tare mult să le cureți pe toate.
E multă treabă să le cureți de colb. Soțul ia scara și se urcă să mi le dea, eu iau două ligheane cu apă și le spălăm… E mult de lucru… Dar mi-s tare dragi. Că eu nu mi-am cumpărat farduri, ci tindeauă!”, ne-a povestit Maria Hangan.
A cumpărat ea sau le-a făcut, le-a primit „ca să le păstreze” sau le-a salvat dintr-un geamantan aruncat la gunoi… Mii de obiecte stau „ticsite” în micuța casă a familiei Hangan. Micuță – comparativ cu miile de obiecte pe care tanti Maria le deține…
„Am văzut o dată un geamantan aruncat, cu multe poze vechi în el. No spune tu – cum să faci așa ceva? Apoi eu am luat din ele, dar nu le-am luat pe toate că m-ar fi sfădit soțul.
Și așa spune să mai dau din ele… dar eu nu pot. Am primit multe, ca să le păstrez și mi-s dragi fiecare în parte!”, a explicat bistrițeanca.
Deși sunt multe, tanti Maria știe povestea fiecăruia:
„No ăsta e bastonul lui popa… care mergea prin sat și când se întâlnea cu oamenii, îl făcea scaun ca să poată șădea să îi asculte…
Asta era cutie de ținut muniția, a fost a lui socru, în război. El a adus-o acasă, eu am păstrat-o.
Asta e a lu’ fostu’ diretor de la Casa de Cultură…
Astea-s blide făcute în 1935…
Ăsta e tablou cu Gheorghe Gheorghiu Dej…
Ăsta e costum de mire, cusut manual, de aproape 80 de ani. A fost a lui…”
Bistrițeanca e un „izvor nesecat” de povești, de informații despre tradiții, datini și obiceiuri de pe meleagurile noastre. Explică cu mult patos modul de folosire a fiecărui obiect, astfel încât timpul fuge fără să-ți dai seama și tot nu te saturi de ascultat.
Până și pisica „e veche”. Are 100 de ani – în ani omenești, iar tanti Maria și nenea Ștefan îți pot povesti minute-n șir despre ea sau cealaltă pisică „de rasă, mai sofisticată”.
Bistrițeanca este în căutare de soluții pentru un spațiu mai mare unde să le poată pune pe toate și să fie admirate în toată splendoarea lor.
A încercat în casă, cu ajutorul păpușilor, să creeze o „șezătoare”, un „grup de mame cu bebe înfășat”, o „clacă”…
Mai are alte mii de exemplare și în casa din Ilva…
„Am vreo 10 blide, dubluri, pe care dacă cineva mi le-ar cere, le-aș da. No cam atât. În rest, nu vreau să le dau. Mie mi-s dragi și cât trăiesc eu, trăiesc și ele. Apoi după ce io n-oi mai fi… Nu știu.
Mie mi-s dragi și mi-i drag să vorbesc de ele. Așa că atunci când cineva vine în vizită, mi-i mai mare dragul să le arat. Le-oi mai aranja, le-oi mai aerisi, ca să pot să expun cât mai multe… că Doamne multe mai sunt.
Da’ nu mă lasă inima să le dau. Și mi-i tare drag să le arat, să vorbesc despre ele. Așa că ușa mea e deschisă pentru oricine vrea să vină să le vadă! Numa’ să mă sune înainte, ca să fiu acasă…”, a povestit Maria Hangan.
Scurta vizită a reporterilor Bistrițeanul.ro în casa Mariei Hangan o puteți vedea AICI:
Dacă vreți să simțiți mirosul de casă veche și obiecte tradiționale, dacă doriți să auziți povești spuse cu pasiune și să aflați istoria obiectelor folosite mai de mult, sunați-o pe tanti Maria la numărul 0748424997 și programați-vă la
Muzeul etnografic din inima Bistriței…!
Felicitari d-nei Maria pentru asa indeletnicire ! Cu siguranta aceste comori nu vor fi uitate astfel incit copii si nepotii nostri vor avea ce sa admire.