0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Ovidiu Anton (Marecom – Năsăud): „Au început românii să caute produse fabricate în țară”

Marecom Năsăud se numără printre puținii producători de costume din țară. Managerul fabricii din Năsăud Ovidiu Anton spune că piața a început să își revină odată cu ridicarea restricțiilor cauzate de pandemia de Covid și că românii au început să caute deja de ceva vreme produse fabricate la noi, în ciuda faptului că sunt tot mai puțini producători autohtoni.

Pandemia de Covid-19 și restricțiile impuse de aceasta a lovit puternic în producătorii de ținute de eveniment, care au fost nevoiți să se reprofileze provizoriu pentru a supraviețui.

A fost și cazul producătorului de costume din Năsăud Marecom, care a reușit să își păstreze forța de muncă pe timpul pandemiei cu ajutorul combinezoanelor de unică folosință folosite în spitale.

„Ne-a fost foarte greu, cel puțin șocul inițial l-am simțit din plin, ulterior am făcut muncă voluntară. Am obținut cu mare greu autorizație temporară de la ANMDR și am făcut combinezoanele de unică folosință. A fost ceva foarte nou pentru noi, nu am avut nici experiență, nici materia primă nu o găseam. Am lucrat doar să ne putem menține colectivul. Nu am făcut reduceri de personal, am reușit să ținem personalul. Nu a fost ușor ușor. Am participat la licitații, la 4-5 licitații am dat preț de producție și nici măcar la preț de producție nu reușeam să câștigăm licitații. Am făcut apoi 150.000 de halate pentru un spital, dar le-am făcut pe pierdere”, rememorează Ovidiu Anton, managerul Mareom Năsăud.

Piața a început să își revină odată cu ridicarea restricțiilor, însă a venit cu scumpiri pe partea de energie electrică și gaz și implicit a materiei prime. Toate acestea nu prea lasă momentan producătorii să „respire”. Pandemia a redus drastic numărul de producători de costume din țară. Din trei producători, unul a pus lacăt pe ușă. Atelierele mici s-au închis, iar cei mai mari au redus producția la jumătate.

Românii au început să guste produsele „made in Ro”

Producătorul Marecom a început timid, în 2006. După o perioadă în care a făcut comerț, Ovidiu Anton, nemulțumit de timpul de livrare și calitatea produselor de la furnizori a luat taurul de coarne și a decis să producă la Năsăud ce doar vindea până atunci.

A început cu un atelier mic, în două camere, cu doi oameni. Primele produse fabricate la Năsăud au fost pantalonii bărbătești de costum. Încet, încet echipa de la Năsăud a evoluat, iar acum face costume și chiar paltoane și haine de eveniment de damă.

Produsele Marecom se găsesc în 40 de magazine din țară, începând de la Oradea și terminând cu București sau Alba Iulia. Managerul Ovidiu Anton precizează că recunoaște din prima și pe stradă și la evenimente toate costumele și hainele care ies din atelierul condus de el la Năsăud și că a dezvoltat o mică obsesie să observe și dacă respectivul și-a luat mărimea potrivită.

„Ne adresăm celor care vor un raport calitate preț foarte bun, care vor un produs de calitate. Au început și românii să caute produse fabricate aici, se mai uită și pe etichetă.Tot timpul am încercat să dăm un produs cât mai bun, la un preț accesibil. De la an la an am îmbunătățit, am vrut să aducem ceva în plus. Majoritatea sunt mulțumiți de calitatea produselor”, spune Ovidiu Anton.

Pentru a ține pasul cu competiția din domeniu și noutățile tehnologice, Ovidiu Anton aduce an de an tehnicieni de la alte fabrici din țară pentru a ține cursuri, în special pe partea tehnică.

„Ne-am și autoeducat, dar am și plătit tehnicieni, în special, care vin an de an și au învățat colectivul. Ne-a luat ceva vreme să ne dăm seama că nu poți să urci singur. Ai o problemă, caută soluția și atunci trebuie și specialiști”, explică Ovidiu Anton.

Managerul Marecom Năsăud, Ovidiu Anton a fost invitat la emisiunea Produs în Bistrița-Năsăud, pe care o puteți urmări mai jos:

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Poi ar trebui imlementat in cultura oamenilor, ca nimeni sa nu mai cumpere… NIMIC fabricat in alte tzari, daca exista produse similare si la noi , SA LE DAM DE LUCRU ROMANILOR DE AICI DE AASA, NU STRAINILOR , CARE CU EUROII LOR FAC PRETURILE PESTE TOT SI NE PLASEAZA MARFURI PRIN CARE FAC TOT FELUL DE EXPERIMENTE PE SEAMA SANATATII NOASTRE PUBLICE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...