Aveți ocazia să admirați, în aceste zile, la sediul Asociației OM Orașul Mariei – câteva dintre cele mai frumoase și emoționante picturi realizate de mamele refugiate din Ucraina la Palatul Copiilor din Bistrița.
Profesoara Diana Oancea Morar – directoarea Palatului Copiilor din Bistrița – le-a întâlnit pe mamele din Ucraina la CeTin. S-au înțeles bine și le-a adus la Galeria Concentric, să viziteze expoziția inaugurată acolo:
„Din vorbă în vorbă, le-am spus că aș putea să lucrez cu copiii lor, la Palatul Copiilor, într-o grupă de pictură. Mămicile, urmărind cum pictează copiii, și-au dorit și ele să picteze. Și-au dat seama că este o formă de terapie și că pictura le liniștește mult… Așa am început cursurile de pictură cu mămicile din Ucraina stabilite la Bistrița. Pe lângă ele, și copiii lor”, ne-a explicat profesoara Diana Oancea Morar.
S-au realizat în jur de 50 de lucrări, dintre care 38 pot fi admirate în aceste zile la Asociația Orașul Mariei.
„Lucrările sunt foarte frumoase, iar mămicile din Ucraina au lucrat foarte frumos.
De fiecare dată când ne întâlnim la Palatul Copiilor să pictăm atmosfera este foarte caldă și plăcută. Iar la vernisaj le-am văzut atât de schimbate: erau chiar fericite și emoționate… Pentru că au reușit să facă ceva frumos…
Stau aici în Bistrița cred că având bagajele pe jumătate făcute. Gata pregătite să se întoarcă înapoi, de îndată ce se termină războiul. Stabilisem inițial data vernisajului pe 15 noiembrie, pentru că erau convinse că imediat după vernisaj se pot întoarce în Ucraina…”, ne-a mărturisit profesoara Diana Morar Oancea.
Una dintre mamele din Ucraina care locuiește la Bistrița și pictează la Palatul Copiilor de câteva luni este și Ganna Ischenko. Are 36 de ani și face jucării hand-made pentru copii. A postat un anunț pe pagina sa de facebook, iar bistrițenii generoși nu au ezitat să-i cumpere jucăriile.
A început să participe la diferite târguri de meșteșugari, fiind prezentă inclusiv la Noaptea Muzeelor.
A fost atât de impresionată de generozitatea bistrițenilor, încât a simțit nevoia să facă o listă cu toate lucrurile bune pe care le-a trăit sau le-a primit fără să le ceară…
Ganna ne-a mărturisit că a trecut de numărul 110, iar lista crește în fiecare zi.
„A fost fantastic. A fost prima mea expoziție… Am fost tare surprinsă să văd câte lucrări s-au adunat. Nu știam că am pictat atât de mult. Pe unele dintre tablouri le-am văzut la vernisaj pentru prima oară. Eu am desenat cam ceea ce simt. Știu că arta presupune să transmiți celorlalți din emoțiile tale.
De obicei fac jucării hand-made pentru copii. Dar în jucăriile acestea nu prea poți să transmiți emoții. Toate trebuie să fie frumoase și drăguțe, ca să le fie pe plac copiilor. Jucăriile nu au voie să transmită spaima sau durerea pe care o simt… Așa că am găsit în desen libertatea de a exprima asemenea sentimente”, ne-a mărturisit Ganna.
Cei de la Asociația OM i-au ajutat cu materiale necesare pentru pictură. A fost posibil grație unei donații de la Primăria Stadt Wiehl, prin Primăria Bistrița. Cei care au donat și-au dorit ca banii să fie folosiți în activitățile cu refugiați ucrainieni.
Emilia, în vârstă de 11 ani, a fost cea care a transmis bistrițenilor la vernisaj – un mesaj din partea mamelor din Ucraina.
„Trăim vremuri dificile, vremuri care au schimbat întreaga lume.
Diminețile noastre nu încep cu o cafea, ci cu telefoane și mailuri către rudele noastre care au rămas în Ucraina. Cu știri despre soarta orașelor din Ucraina…
Vrem însă acum să transmitem imensa noastră recunoștință pentru ajutorul și sprijinul pe care l-am primit la Bistrița. Pentru faptul că ne trezim în siguranță, căldură și liniște. Am descoperit aici o țară minunată, cu oameni frumoși, generoși și atenți.
Participăm la această expoziție, în această atmosferă plină de creativitate și prietenie, datorită unei persoane minunate: Diana!
Este atâta bunătate, sinceritate și optimism în această profesoară! Ea a fost capabilă să ne adune în jurul ei la Palatul Copiilor – adulți și copii de diferite vârste și interese – pentru a desena, pentru a face broderii sau pur și simplu pentru a ne distra cu Lego. Mulțumim tare mult pentru că ne-ați oferit ocazia să lăsăm puțin deoparte prezentul atât de tensionat, pentru a ne cufunda în creativitate… Mulțumim lui Dumnezeu pentru că există asemenea oameni. Mulțumim, Diana! Mulțumim, Bistrița…!”