Se anunță o zi plină de evenimente, mâine la Bistrița! Iubitorii de folclor sunt invitați la un spectacol extraordinar susținut de soliștii ansamblului „Dor Românesc”. De la ora 13:00, la Instituția Prefectului, are loc dezbaterea cu tema cu tema „Stima de Sine prin asumare etnică”, în cadrul evenimentului „Dezrobirea rromilor”:
„De dragoste, de dor, de cătănie” se intitulează spectacolul care se va desfășura mâine, 20 februarie, de la ora 18:00, la Centrul Cultural „Dacia”.
Solişti:
- Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Mirela Petruş,
- Anuţa Motofelea, Nicu Cioncă, Cristina Retegan, Ioachim Spân,
- Anamaria Marti, Oana Matei, Vlăduţ Sărmaş, Lenuţa Purja,
- Bogdan Berbecar, Veronica Bălan, Dorin Rus.
Dirijor este maestrul Anghel Urs, iar regia artistică este semnată de Matilda Pascal Cojocăriţa şi Anamaria Marti.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Ansamblul Artistic Profesionist Dor Românesc.
Tot mâine, 20 februarie 2020, la Bistrița se va derula evenimentul „Dezrobirea romilor”. Acesta presupune o dezbatere cu tema: „Stima de Sine prin asumare etnică”. Dezbaterea va fi susținută de Rudy Moca – actor și regizor, realizator de emisiuni culturale și educative la Radio Târgu-Mureș și activist în domeniul culturii, educației și Civismului
Evenimentul va avea loc în sala de ședințe a Palatului Administrativ Bistrița-Năsăud, de la ora 13:00.
Organizatori sunt Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud (prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii tradiționale), în colaborare cu Prefectura Bistrița-Năsăud și Partida Romilor „Pro-Europa”, filiala Bistrița-Năsăud.
***
Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei, a fost marcat de povestea de dragoste dintre un țigan, rob al doamnei Profira Cantacuzino-Pașcanu, și o cameristă franțuzoaică – explică Historia.ro. Povestea s-a încheiat tragic cu împușcarea fetei și sinuciderea băiatului. Alexandru Ghica a întocmit atunci în grabă un proiect de lege care prevedea eliberarea tuturor țiganilor robi.
La 22 decembrie 1855, legea pentru dezrobirea țiganilor particulari a fost votată în unanimitate în Divanul Moldovei. Sunt eliberați și ultimii aproape 5.000 de țigani robi.
La 20 februarie 1856, a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. O populaţie de 250.000 de romi şi-a câştigat atunci statutul de oameni liberi.
S-a încheiat astfel un proces care a durat peste două decenii și care a făcut ca robii țigani din Moldova și Țara Românească să fie eliberați cu șapte ani mai devreme decât sclavii negri din Statele Unite ale Americii.
Foto deschidere @ Historia.ro