10.2 C
Bistrița
miercuri, aprilie 2, 2025

Mâine, la Bistrița: „Dezrobirea rromilor”. Dezbatere și spectacol extraordinar de folclor

Se anunță o zi plină de evenimente, mâine la Bistrița! Iubitorii de folclor sunt invitați la un spectacol extraordinar susținut de soliștii ansamblului „Dor Românesc”. De la ora 13:00, la Instituția Prefectului, are loc dezbaterea cu tema cu tema „Stima de Sine prin asumare etnică”, în cadrul evenimentului „Dezrobirea rromilor”:

De dragoste, de dor, de cătănie” se intitulează spectacolul care se va desfășura mâine, 20 februarie, de la ora 18:00, la Centrul Cultural „Dacia”.

Solişti:

  • Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Mirela Petruş, 
  • Anuţa Motofelea, Nicu Cioncă, Cristina Retegan, Ioachim Spân, 
  • Anamaria Marti, Oana Matei, Vlăduţ Sărmaş, Lenuţa Purja, 
  • Bogdan Berbecar, Veronica Bălan, Dorin Rus.

Dirijor este maestrul Anghel Urs, iar regia artistică este semnată de Matilda Pascal Cojocăriţa şi Anamaria Marti.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Ansamblul Artistic Profesionist Dor Românesc.

Tot mâine, 20 februarie 2020, la Bistrița se va derula evenimentul „Dezrobirea romilor”. Acesta presupune o dezbatere cu tema: „Stima de Sine prin asumare etnică”. Dezbaterea va fi susținută de Rudy Moca – actor și regizor, realizator de emisiuni culturale și educative la Radio Târgu-Mureș și activist în domeniul culturii, educației și Civismului

Evenimentul va avea loc în sala de ședințe a Palatului Administrativ Bistrița-Năsăud, de la ora 13:00.

Organizatori sunt Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud (prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii tradiționale), în colaborare cu Prefectura Bistrița-Năsăud și Partida Romilor „Pro-Europa”, filiala Bistrița-Năsăud.

***

Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei, a fost marcat de povestea de dragoste dintre un țigan, rob al doamnei Profira Cantacuzino-Pașcanu, și o cameristă franțuzoaică – explică Historia.ro. Povestea s-a încheiat tragic cu împușcarea fetei și sinuciderea băiatului. Alexandru Ghica a întocmit atunci în grabă un proiect de lege care prevedea eliberarea tuturor țiganilor robi.

La 22 decembrie 1855, legea pentru dezrobirea țiganilor particulari a fost votată în unanimitate în Divanul Moldovei. Sunt eliberați și ultimii aproape 5.000 de țigani robi.

La 20 februarie 1856, a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. O populaţie de 250.000 de romi şi-a câştigat atunci statutul de oameni liberi. 

S-a încheiat astfel un proces care a durat peste două decenii și care a făcut ca robii țigani din Moldova și Țara Românească să fie eliberați cu șapte ani mai devreme decât sclavii negri din Statele Unite ale Americii.

Foto deschidere @ Historia.ro

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto pentru mașina ta, efectuate de profesioniști. Ofertă specială, la Materom:

Degustări dulci pentru evenimente, la Cofetăria Cristina, oricând, cu programare! DISCOUNT pentru cei care încheie contracte în Aprilie

Ce veste bună! Acum, la Cofetăria Cristina poți programa oricând îți permite programul o degustare pentru...

Se fac angajări la Crama Veche, Amicii Building, Fan Courier, Ideal Print! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Crama Veche caută barman, Ajutor bucătar, Pizzer, ospătar și femeie pentru curățenie.  AMICII BUILIDNG angajează Contabil cu experiență, dedicat și orientat spre performanță, iar Ideal Print caută Graphic Designer. Noi locuri de muncă - la Ideal Print, Fan Courier, STEWO PLAST Năsăud și GB Instaplan, Oferta completă, mai jos: