Consiliul Județean a hotărât să ia în propriile mâini lucrările de apă și canalizare din zona drumurilor din Poarta Transilvaniei. Deși inițial toți deținătorii de proprietăți din jurul lacului au fost de acord, lucrurile s-au schimbat. Doi Gică Contra nu mai vor să se sape pe terenurile lor, așa că mai mulți proprietari au de pierdut.
Colibița vrea să se ridice la standardele unei stațiuni, dacă tot a primit acest titlu. Așa că primăria Bistrița Bârgăului a ”pus bani deoparte” pentru acest lucru.
Mai mult, la nivelul Consiliului Județean s-a întocmit un Masterplan de executare lucrări de apă și canalizare în mai multe zone din județ, printre care și zona Colibiței.
Totuși, existând deja în zonă lucrări pentru Poarta Transilvaniei, CJ-ul vrea să ia în propriile mâini și partea de apă și canalizare.
„În momentul de față, având în vedere întârzierile foarte mari ale Masterplanului, din cauza celor cinci procese avute pe consultanță și achiziție tehnică, am luat decizia impusă, de altfel, de a ne ocupa noi de lucrări. De aceea și în ultima ședință de Consiliu am pus bani de la noi pentru apă și canalizare, pentru toată zona care interferează cu investiția Poarta Transilvaniei. Astfel am decis ca toate lucrările de apă și canalizare, de la baraj și până la Mița să fie făcute din resurse proprii, înainte de a se face drumul. Sperăm ca până la finele anului, dacă vremea ne permite, să putem termina, pentru că deja am trecut de Drumul Blajului”, a explicat președintele CJ BN, Radu Moldovan.
S-au purtat inclusiv discuții cu cei din managementul Aquabis, pentru a fi preluată documentația de la cei ce au câștigat licitația pentru zona respectivă ca să fie adaptată. Mai mult, CJ-ul s-ar „înhăma„ și la partea de conectare a caselor și cabanelor la rețea.
Dar nu toți proprietarii din zonă vor beneficia de aceste utilități.
„Lucrările de apă și canalizare se vor face și pe partea cealaltă de lac. Dar numai până la un punct pentru că doi proprietari de terenuri nu ne-au dat dreptul de trecere, la doi metri sub pământ, pe zona unde au ei proprietăți. Nu există moduri de constrângere, ci trebuie să respectăm proprietatea. Înainte de Crăciun, anul trecut, când am fost cu primarul Vasile Laba acolo și am vorbit cu proprietarii din zonă, toți au fost de acord. Acum am luat cunoștință despre cei doi care nu mai vor”, a mai explicat Radu Moldovan.
Din cauza refuzului celor doi proprietari, proiectul se va opri la granița cu terenurile lor. Astfel, cei de după cele două proprietăți, nu vor beneficia de aceste utilități.
„Hai că apa o mai poți duce, că faci o buclă și treci peste cele două proprietăți. Dar cu canalizarea, nu prea ai cum. Oricum, mi-e greu să înțeleg cum un om, la care i-ar crește valoarea terenuui și ar avea acces la utilități, și chiar la rețeaua electrică, să refuze așa ceva. Ei cer niște despăgubiri exagerat de mari. Nici nu ne permitem și nici nu ne e permis să dăm atâția bani”, a concluzionat președintele CJ BN.
Se pare că ar fi vorba de proprietățile aflate undeva pe la mijloc, înspre partea din spate, și ar fi ale unui afacerist.