1.3 C
Bistrița
luni, ianuarie 20, 2025

MAESTRUL 2023: Zeci de profesori de artă își expun de mâine creațiile la Muzeu. Zilele Liceului „Corneliu Baba”

Zeci de profesori de artă din Bistrița și-au dat întâlnire mâine, la Muzeul Județean din Bistrița, într-o expoziție devenită deja tradiție: MAESTRUL 2023.

Vineri, 24 noiembrie, de la ora 16, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud are loc vernisajul expoziției „Maestrul 2023”.

Este deja o tradiție ca în noiembrie, cu prilejul Zilelor Liceului de Arte „Corneliu Baba” – profesorii școlii și invitații lor să-și expună cele mai recente creații.

Proiectul Maestrul și ucenicii îi adună, în fiecare an, sub conceptul Liceului de Artă Corneliu Baba din Bistrița, pe profesorii artiști ai liceului, dar și pe colegi din întregul județ Bistrița-Năsăud.

Alături de acest nucleu local care oferă susținere și coagulează sentimentul de breaslă în rândul dascălilor care predau disciplinele artistice s-au adăugat, în fiecare an, și invitați din alte județe.

Invitația de parteneriat a ajuns acum la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia.

Iar participarea colegilor încurajează continuarea unui demers prin care se susține schimbul de experiență și împărtășirea exemplelor de bune practici.

Profesorii de la specialitățile artelor vizuale sunt mai puțin numeroși în învățământul din România. În principiu, la nivelul fiecărui județ s-a constituit un nucleu fanion în preajma liceului de artă. Fapt care favorizează dezbaterile și inițiativele cu implicații estetice. Dar la nivelul învățământului de masă, profesorul din specialitatea artelor vizuale este de cele mai multe ori singurul, uneori chiar împărțit între mai multe școli.

Perspectiva participării colegilor din învățământul de masă cu lucrări într-o expoziție de specialitate poate să fie considerată o adevărată formare continuă. Ea pune accent pe forma practică a pregătirii, adică exact pe aspectele care ne lipsesc cel mai mult în învățământul actual.

La nivelul învățământului vocațional artistic s-a constatat, la nivel național, o comunicare precară. S-a simțit nevoia unei colaborări mai strânse prin care să identificăm împreună soluții la provocările specifice domeniului. Și de ce nu?, să generăm inițiative de îmbunătățire a sistemului de învățământ contemporan.

Din experiența anilor anteriori, constatăm că aceste întâlniri ale profesorilor din liceele de arte s-au dovedit deosebit de utile la nivelul relațiilor interumane, dar și al schimbului de metode, tehnici și practici ale creației artistice. Întâlnirile concrete dintre ceramiști, graficieni, restauratori, arhitecți, pictori -au dovedit până acum un bun prilej de analiză și discuții concrete în specialitate.

În acest context, proiectul Maestrul și ucenicii conturează un sens didactic și cultural util participanților.

Totodată, oferă publicului, și tuturor deopotrivă, o măsură vizibilă a pregătirii practice de specialitate, cu experimente și interpretări conservatoare”, a precizat istoricul de artă Vasile Duda. 

 

După expoziția profesorilor, la Liceul de Arte Corneliu Baba se organizează până la finalul anului școlar și o expoziție de anvergură cu lucrări ale elevilor.

Iar implicarea în asemenea activități libere sperăm să se înscrie într-un firesc al normalității, pe care organizatorii le așază sub semnul Maestrului Corneliu Baba și marchează, altfel, bucuria zilelor școlii. Evoluția artistică s-a bazat, în toate timpurile, pe legătura specială dintre maestru și ucenic. Credem că această împărtășire cu aptitudini practice reprezintă și acum miezul stimulării creației și inovației atât de căutată și apreciată în învățământul modern, iar drumul formării pentru expozanții ediției 2023 îl vedem așezat cu smerenie sub semnul unui maestru, ca un ideal spre care tindem și pe care îl dorim împlinit tuturor ucenicilor.” (istoric de artă Dr. Vasile Duda)

La Muzeul Județean vor expune vineri, 24 noiembrie profesorii de artă:

  • Diana Morar Oancea, Iulian Mezei, Ioan Urs, Diana Borza, Andreea Mihalka, Ștefania Borodi, Oana Petra Baciu, Alexandru Șerban, Adrian Puțura, Adriana Irina Scripeț, Alin Rihor,
  • Roxana-Alexandra Uzoni, Daniel Năsăudean, Alexandra AnaMaria Săsărman, Narcis Borteș, Andreea Rus, Sorina Țibacov, Livia Bar, Sonia Cătălina Orban,
  • Iulia Burlac, Marian Coman, Reghina Leontina Horga, Alexandrina Olinca, Oana Cârlig, Niculina Pop, Virginia Vărărean, Leontin Țibacov,
  • Radu Hangan, Paul Bucur, Loredana Chiș, Sandra Doris Platon, Cristina Trif,
  • Alexandru Țiolan, Paul Târziu, Cristina Pop, Flaviu Gavril Știr, Teofil Petrean, Ionela Pascaru.

Parteneri:

  • Asociația Cornelius Art (președinte Valeria Bălan),
  • Liceul de Arte Regina Maria, Alba Iulia Dir. Daniel Fonoage, Coordonator: Alexandrina Olinca,
  • Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud (inspector de specialitate Vasile Duda, inspector general Mircea Cristian Nicula)
  • Inspectoratul Școlar Județean Alba Inspector de specialitate: Daniela Rus,
  • Manager de proiect: dir. prof. Marian Coman,
  • Asistență: prof. Radu Hangan, Flaviu Știr, Paul Târziu,
  • Fotografie: Sever Moldovan,
  • Design coperta & DTP: prof. Iulia Burlac.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...