-0.5 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Lucrările de reabilitare a Castelului Teleki de la Comlod, scoase la licitație! Interiorul – digitalizat

Castelul Teleki din Comlod va fi reabilitat și transformat. Lucrările aferente sunt scoase la licitație, pentru 27,4 milioane de lei. Interiorul va fi unul digitalizat, plin de ecrane și echipamente moderne.

Castelul Teleki din Comlod a fost construit în 1756 în stil baroc, având și azi blazoanele primelor familii care au locuit aici, Wesseleny și Daniel. Acestea au fost realizate de Anton Schuchbauer, unul dintre cei mai importanți sculptori din Transilvania la acea vreme.

Castelul a ajuns în posesia Consiliului Județean BN în 2008. Administrația județeană a încercat să îl vândă, în 2015, deoarece nu avea bani de reabilitare. Însă nimeni nu s-a arătat interesat.

În 2017, un avocat din București ar fi vrut să îl cumpere, să-l reabiliteze și să-l includă într-un circuit turistic, în parteneriat cu Asociația Mocănița Transilvaniei. Însă nici atunci nu s-a concretizat nimic.

AICI puteți citit mai multe despre presiunea făcută de mass-media pentru salvarea și reabilitarea castelului Teleki din Comlod.

În cele din urmă, Consiliul Județean a decis să facă pași în reabilitarea castelului.

În toamna anului trecut se anunța modul în care va fi folosită clădirea, odată cu reabilitarea ei.

Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe, spații muzeistice, bibliotecă și spații de expunere carte veche, săli pentru întruniri și primire turiști. Toate spațiile vor fi integral deschise și destinate participării publicului vizitator sau turiștilor”, se arată în memoriul înaintat Agenției pentru Protecția Mediului.

Castelul Teleki de la Comlod va fi salvat! Cum va arăta bijuteria arhitecturală:

CJ BN a scos la licitație pe SEAP lucrările aferente reabilitării castelului. E vorba de aproape 5,5 milioane de euro puși la bătaie, prin POR și bugetul județean.

Dacă în exterior castelul își va păstra aspectul baroc, în interior va fi o lume modernă. Pe lângă cafenea, o zonă lounge și sălile de conferință, castelul va fi plin de ecrane cu afișare electronică, corpuri interactive cu ecrane tactile, tablete pe suporți de podea, mobilier modular, mese de expunere din sticlă, etc.

Va exista și o platformă hidraulică pentru persoanele cu dizabilități.

Durata contractului este pe 24 de luni, iar ofertele sunt așteptate până în 16.06.2023.

FisaDate_DF1177953 B.6.Planse desenate specialitatea peisagistica-semnat.pdf.p7m

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Castelul Teleki din Comlod are avantajul de a se afla pe traseul strabatut de Mocăniţa Transilvaniei care in anul 2015, a fost pusă in circulatie pe o portiune de 35 de kilometri din linia ferată îngustă ce leagă Teaca de Râciu. Linia ferată cu ecartament îngust Râciu-Teaca străbate şapte localităţi, trei din judetul Mures (Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăeşti) si patru din judeţul Bistriţa Năsăud (Milas, Orosfaia, COMLOD şi Teaca). In apropiere de Comlod,traseul traverseaza pădurea deasă de foioase, prin superbe tuneluri de vegetatie. Asadar Castelul Comlod ar putea primi după reabilitare o destinatie turistica.
    De-a lungul anilor au existat mai multe tentative de reabilitare a Castelul Teleki din Comlod, dar niciunul nu a avut finalitate, imobilele continuând să se degradeze. La un moment dat se vorbea de o companie britanică specializată in restaurare si constuirea de cladiri istorice care a depus la registratura Consiliului Judetean o solicitare prin care isi manifesta intentia de cumpărare sau concesionare a Castelului Teleki Comlod, in vederea renovării complete a cladirii si deschiderii unei scoli cu regim de internat si cu tabără de vacantă pe timpul verii, pentru copii cu handicap. În speranța că ar putea fi salvat de la ruinare, castelul din Comlod a fost chiar scos la vânzare prin licitație, însă posibilii cumpărători au fost se pare speriați de sumele pe care urmau să le investească în reabilitarea imobilului, așa că au renunțat, iar Consiliul Județean a rămas cu o ruină până in ziua de azi.
    In prezent, situatia castelulului de la Comlod, comuna Milas, este jalnica, mai degrabă fiind vorba de o uriasă ruină care a străbătut secolele, fiind afectat si distrus intr-o proportie de 80%. De aceea, in cazul castelului Comlod mai potrivit este termenul de reconstructie decât de reabilitare.
    (Vezi: https://www.sospatrimoniu.ro/articole/itemlist/tag/Castel)

  2. Poate o sa câștige MIS grup licitația și atunci stră- stră nepoții noștri o să se „bucure” de frumusețea „castelului”!
    Cine mama d…ului merge în vagăuna aia, ca să vadă ce???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...