Lucrările la podul acoperit în stil tirolez făcut pe vremea Imperiului Habsburgic la Coșbuc se aproprie cu pași repezi de final. Ioan Pavelea, primarul comunei, spune că în maxim 2 săptămâni localnicii și nu numai se vor putea bucura de investiție.
Celebrul pod de lemn din Coșbuc a intrat în șantier anul trecut, iar lucrările de restaurare și consolidare vor fi finalizate în perioada următoare.
„Dacă vremea ține cu noi și nu mai plouă, în maxim 2 săptămâni podul va fi gata. Momentan se fac lucrări în râu, la zidurile de consolidare. Urmează să punem sistemul de iluminat și alte câteva mici detalii”, ne-a explicat primarul Ioan Pavelea.
Fiind monument istoric, circulația mașinilor pe pod va fi interzisă (excepție făcând urgențele), urmând să fie construit un alt pod pentru autovehicule, la circa 100 de metri, lângă stația de autobuz.
Potrivit lui Ioan Pavelea, lucrările sunt efectuate de firma Tomoroga Construct din Tureac, județul Bistrița-Năsăud, sub supravegherea Institutului Național al Patrimoniului și finanțate prin Programul Național de Restaurare, valoarea totală a investiției ridicându-se la suma de 2,6 milioane de lei.
„Podul de lemn Coșbuc – pod unicat în România! Acesta a fost ridicat în secolul al 18-lea, de ofiţerii italieni din Regimentul de Graniţă Năsăud. Construit în jurul anului 1778, a fost refăcut apoi în anul 1937, după ce fusese grav afectat de apele crescute din 1909.
Podul acoperit din Coşbuc a avut 14 „fraţi” în judetul Bistriţa-Năsăud, dar unul singur a mai trecut proba timpului, așa cum a făcut-o cel din Coşbuc: podul de lemn, pietonal, tirolez din Ilva Mare. În lume mai există un pod asemănător doar în Canada, în zona Quebec”, se arată pe pagina de Facebook Visit Bistrița-Năsăud.
Foarte bine ca-s harnici oamenii, dar podul da direct in drum. Trebuie gasita o solutie prin care sa se separe pietonii de masini, avand in vedere tragediile recente.
Lasă-i ca doară n-or să umble prea mult pe el că doară-i numa de țifroșag!