Județul nostru va avea în curând zeci de stații de tratare sau epurare apă, noi sau modernizate, dar și stații de pompare. Va fi posibil grație unui proiect finanțat din fonduri europene. Ce lucrări presupune acesta:
Bistrița, Năsăud, Beclean și Sîngeorz-Băi – dar și alte 41 de comune din județ – vor avea parte de o investiție majoră. Anunțul a fost făcut de Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Acesta a transmis că zilele trecute, la Ministerul Fondurilor Europene a fost semnat și contractul de finanțare pentru Master Planul de apă și canalizare 2.
Este vorba despre un proiect în valoare de 239.280.585 EURO (1.143.115.143 RON) finanțat din fonduri europene, de Agenția de Management prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).
Este o investiție majoră, la finalul căreia 90% din populația județului Bistrița-Năsăud va fi conectată la rețelele de apă și 70% la rețelele de canalizare.
Iată și lista completă a lucrărilor:
- Rețea de distribuție apă potabilă (nouă) 603,060 km
- Rețea de distribuție apă potabilă (reabilitată) 44,643 km
- Aducțiune (nouă) – 113,284
- Aducțiune (reabilitată) – 39,424
- Rețea canalizare (nouă) – 198,400
- Rețea canalizare (reabilitată) – 14,636
- Rezervoare înmagazinare (noi+ reabilitate) – 41
- Stații tratare apă (noi+modernizate) – 8
- Stații epurare ape uzate care deservesc aglomerări cu peste 10.000 p.e. (noi+modernizate) – 1
- Stații epurare ape uzate care deservesc aglomerări sub 10.000 p.e. (noi+modernizate) – 2
- Stații de pompare apă (noi) – 76
- Stații de pompare apă (reabilitate) – 3
- Sursă de apă (noi+reabilitate) – 11
- Stații de pompare apă uzată (noi) – 103
- Stații de pompare apă uzată (reabilitată) – 16
- Instalație de uscare și valorificare nămol – 1
- Sistem SCADA extins – 1
Orașele și comunele incluse în „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud” sunt Bistrița, Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi, Bistrița Bârgăului, Braniștea, Budacu de Jos, Budești, Căianu Mic, Cetate, Chiochiș, Ciceu-Mihăiești, Coșbuc, Feldru, Ilva Mare, Ilva Mică, Josenii Bârgăului, Lechința, Leșu, Livezile, Lunca Ilvei, Maieru, Matei, Mărișelu, Miceștii de Câmpie, Milaș, Nimigea, Petru Rareș, Poiana Ilvei, Rebra, Rebrișoara, Rodna, Runcu Salvei, Salva, Sânmihaiu de Câmpie, Spermezeu, Șieu, Șieu-Măgheruș, Șieu-Odorhei, Târlișua, Teaca, Telciu, Tiha Bârgăului, Uriu, Zagra.
„Comunele care nu se regăsesc pe această listă, nu au fost incluse în proiect pentru că fie nu fac parte din ADI Apă Canal, fie nu au fost eligibile sau și-au finalizat lucrările”, a mai transmis Emil Radu Moldovan.
Foto @ Arhivă