Încadrarea copiilor cu CES în sistemul de învățământ de masă vine cu provocări. Părinții unui astfel de copil, elev al Școlii Gimnaziale nr. 6 din Bistrița, susțin că nu reușesc să coopereze cu școala în acest sens. ”E primul caz pe care îl avem de așa natură. Am mai avut copii cu CES, dar nu așa. Facem demersurile, conform metodologiei, dar e nevoie de mai mult ajutor!” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Lucica Iacob, directoarea Gimnazialei 6.
Ministerul Educației obligă școlile să integreze, în sistemul de învățământ de masă, copiii cu CES, autism și alte astfel de diagnostice. Cu toate acestea, procesul poate să fie foarte greoi, uneori imposibil.
”Legea obligă, dar nu ne facilitează angajarea numărului necesar de consilieri și profesori itineranți, care să ne ajute la acest demers. E unul, maxim doi consilieri sau profesori la câte 10 – 20 copii care au nevoie. Ori dacă de la Ministerul Educației sunt blocate astfel de posturi, noi ce să facem? Să îi angajăm și să îi plătim noi??” – este întrebarea cadrelor didactice și a directorilor de unități școlare unde sunt astfel de elevi.
De câteva luni încoace, la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”, integrarea unui copil cu CES pare imposibilă. Părinții susțin că nu văd din partea cadrelor didactice, și nici a direcțiunii, nicio dorință de cooperare, așa cum puteți citi aici:
PRIGOANA copiilor (im)perfecți în școlile din Bistrița: Astăzi, cazul de la Școala Gimnazială 6
Cazul de la Gimnazială 6 – primul de acest fel
Directoarea Școlii Gimnaziale nr. 6 susține că unitatea de învățământ pe care o coordonează a mai acceptat copii cu CES. Totuși, acest caz este primul de acest fel.
”Avem o deschidere maximă spre integrarea copiilor cu astfel de diagnostice. Acum avem 23 de astfel de copii în școală, 12 la ciclul primar și 11 la ciclul gimnazial. Toți sunt cu CES, Autism sau ADHD.
E adevărat că toți copiii, până la acest caz, erau copii cu deficit de învățare. Aici în schimb vorbim de un copil ce are probleme de comportament, elevul nu respectă reguli minimale și iese afară în timpul orelor. Când nu înțelege sau nu îi convine ceva, țipă, și nu se liniștește numai dacă îi dăm plastilina să se joace. Așa se liniștește. Dar până intervenim, până îl liniștim, se întrerup orele și ceilalți colegi de clasă au de suferit. Iar atunci când iese din clasă fără să ceară voie, învățătoarea nu poate ieși totdeauna după el și să lase ceilalți copii singuri” – a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Lucica Iacob.
Odată cu reînceperea cursurilor școlare, după vacanța de iarnă, cadrele didactice și direcțiunea școlii ar fi solicitat părinților să ia anumite măsuri.
”Noi am făcut tot ce am putut, conform metodologiei. Cu toate acestea nu am avut rezultate. Părinții ne-au reproșat că noi nu suntem destul de fermi cu el și de aceea nu ascultă. De asemenea, ne-au acuzat că noi îl provocăm, dar nu e așa. Totdeauna am încercat să îl înțelegem și să îl calmăm.
Deoarece comportamentul copilului nu s-a îmbunătățit, nici după terminarea primelor module școlare, am cerut părinților să îl ia de la școală la ora 12.00, el fiind înscris la programul step – by – step. De asemenea, mama copilului vine, când nu e la lucru, și mai stă cu el. Dar nu poate nici ea zilnic.
Totodată le-am solicitat o nouă evaluare a copilului și le-am recomandat să aibă un însoțitor. Domnii ne-au comunicat că elevul nu a primit recomandare pentru însoțitor din partea terapeuților și a solicitat ca școala să îi ofere această facilitate. Acest lucru este imposibil de realizat deoarece profesorul itinerant din școala noastră lucrează cu încă 11 elevi încadrați cu CES de la nivel primar” – a mai explicat directoarea Gimnazialei 6.
Părinții au făcut re-evaluări și copilul urmează acum un tratament.
”Am făcut reevaluare la Bistrița și apoi și la Cluj. În urma testelor ni s-a spus că nu are autism, dar are ADHD. Ni s-a dat un tratament pe care copilul nostru îl urmează, dar tot nu ni s-a spus că ar avea nevoie de însoțitor la școală” – au explicat, pentru Bistrițeanul.ro, părinții copilului.
De când cu tratamentul, se văd îmbunătățiri.
”Parcă de la începutul lunii aprilie, copilul ia un anumit tratament. Într-adevăr se văd îmbunătățiri. Chiar dacă nu face tot ceea ce i se spune, dar nu mai strigă, e mai bine. Se pare că se îmbunătățește.
Dar pentru că înainte a avut un comportament inadecvat, și câteva episode de violență, trebuie, conform metodolgiei să iau legătura cu cei de la Protecția Copilului. Nu am făcut-o, ci doar am informat părinții că așa ar trebui să fac.
În calitate de director, trebuie să am în vedere și dreptul celorlalți elevi din clasă la o educație de calitate, precum și dreptul doamnelor învățătoare la un mediu de lucru echilibrat” – a mai susținut Lucica Iacob.
De asemenea, aceasta a subliniat și ea nevoia de personal de suport.
”Sunt tot mai multe astfel de cazuri, de copii cu diferite diagnostice, care trebuie încadrați în sistemul de învățământ de masă. Și e nevoie de mai mult ajutor. Noi la 12 copii cu CES avem un profesor itinerant. Un consilier cu normă întreagă și unul cu jumătate de normă se ocupă de 23 de copii cu astfel de nevoi. În metodologie scrie că trebuie cât mai mulți astfel de specialiști, dar de la Ministerul Educației blochează posturile. Trebuie făcut ceva!” – a concluzionat directoarea Școlii Gimnaziale nr. 6, Lucica Iacob.
Și alte cadre didactice, din școli unde sunt mulți copii cu CES, cer același lucru: mai mulți profesori de sprijin și consilieri.
”La mine în clasă, din 19 elevi, 10 sunt cu CES. Îți dai seama cum e și cât e de greu să le ofer celorlalți nouă o educație așa cum trebuie, când e nevoie să mă ocup de ceilalți. Noi, pe toată școala, la 90 de copii, avem un singur profesor de sprijin. E greu, foarte greu! Și trebuie schimbat ceva!” – a transmis reporterilor Bistrițeanul.ro, o învățătoare de la o altă școală din municipiu.
Sursă foto- @FB Lucica Iacob
Ce bine ca nicaieri nu scrie ce inseamna CES