Deputații formațiunii politice REPER inițiază o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, considerând acțiunile din procesul de modifiare la legile educației drept „grave”.
Potrivit deputatului bistrițean, Lorant Sas, deputații formațiunii politice REPER inițiază o moțiune simplă împotriva ministerului Educației, Sorin Cîmpeanu:
REPER duce în Parlamentul României dorința celor aproape 40.000 de cetățeni revoltați care au semnat o petiție pentru demiterea ministrului Educației, și inițiază o moțiune simplă împotriva lui Sorin Cîmpeanu pentru acțiunile grave din procesul modificărilor la legile educației.
REPER îndeamnă deputații celorlalte partide parlamentare care consideră că Sorin Cîmpeanu nu mai poate rămâne ministru să se alăture acestei inițiative pentru a putea fi depusă și dezbătută de urgență.
Numele moțiunii inițiate de REPER este ”Impostura nu are ce căuta la Educație, ministrul Cîmpeanu trebuie exmatriculat din Guvern”.
Cifrele din educație din ultimul deceniu sunt dezastruoase: abandonul școlar și analfabetismul funcțional au atins cote nemaiîntâlnite în istoria noastră recentă, universitățile românești s-au prăbușit în clasamentele internaționale, iar fabricile de diplome au explodat inclusiv cu contribuția ministrului Cîmpeanu în primul său mandat. Acum vrea să-și definitiveze opera prin legiferarea imposturii, bulversarea completă a ierarhiilor și impunerea unei viziuni dezastruoase.
Peste toate astea Sorin Cîmpeanu dă dovadă de aroganță și jignește intelectuali, universitari și părinți prin declarații lipsite de un minim bun-simț arătând că nu poate conduce o dezbatere autentică despre viitorul învățământului românesc.
Reamintim și că peste 150 din cei mai importanți intelectuali ai României au semnat o scrisoare prin care semnalează gravele probleme și derapaje din proiectele de legi care pot bulversa următoarele generații de elevi și studenți.
REPER susține o reformă a învățământului românesc dar nu poate accepta impunerea unei viziuni înguste și retrograde cu impact major asupra copiilor României.
Motto:
„Multe drame sociale -să nu zicem tragedii- sunt datorită schimbării prea frecvente a legilor. Nicăieri nu se produc însă dezastre mai mari , prin desele modficări , decât tocmai în învățământ, fie acelea de orice categorie. Să nu ne jucăm cu sufletele generațiilor tinere!”
(Iuliu Hațieganu – Anuarul Universității din Cluj, 1930-1931)
Cele mai multe contestări sunt legate de propunerile de modificare a legilor Educației supuse dezbaterilor de ministrul Sorin Cîmpeanu, considerând-u-se că acestea nu răspund nevoilor de modernizare a sistemului educațional al României si nu se circumscriu principiilor programului „România Educată“ așa cum au fost ele enunțate de președintele României, Klaus Iohannis. De altfel, insusi preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spunea recent ca proiectele de legi ale educației nu aduc vreo perspectivă clară de îmbunătăţire a domeniului, iar propunerile avansate se află într-o fundătură: „Din păcate, problemele acute nu s-au schimbat, chiar dacă ni se promit nişte legi noi ale educaţiei şi cercetării. Aţi văzut în ce fundătură se află ele în acest moment, propunerile. Şi, deci, nu s-a rezolvat. Ele, aceste propuneri, nu aduc, după părerea mea, vreo perspectivă clară de îmbunătăţire.”
De aceea, USR consideră că Legile educatiei ar trebui retrase de urgență, nu „trecute rapid prin Parlament”, așa cum a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, beneficiar direct al prevederilor privind absolvirea plagiatorilor de orice răspundere.