10.5 C
Bistrița
joi, septembrie 19, 2024

Lorant Sas, deputat REPER: M-am săturat să mă plimb de la un supermarket la altul, constând că automatul de preluare ambalaje e blocat

„Cere-i primarului tău să rezolve problema cozilor infernale la aparatele de reciclare a ambalajelor de tip PET, sticle și doze de aluminiu!”, îndeamnă deputatul REPER Lorant Sas.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul REPER Lorant Sas avertizează că  legea (Hotărârea de Guvern 1074/2021) prevede implicarea autorităților publice locale în construirea de centre de preluare automate la nivelul fiecărei localități din județ.
De ce să te înscrii în audiență la primărie? Pentru că legea (Hotărârea de Guvern 1074/2021) prevede implicarea autorităților publice locale în construirea de centre de preluare automate la nivelul fiecărei localități din județ.
Eu m-am săturat să mă plimb de la un supermarket la alt supermarket, după ce constat că automatul de preluare ambalaje e blocat.
M-am săturat să stau cu orele la coadă sau, în cazul micilor magazine, să nu pot returna ambalajele pentru care am plătit garanția de 50 de bani, în condițiile în care locuiesc în municipiul Bistrița, unde există un număr semnificativ de puncte de colectare.
Putem discuta despre eventualul avantaj concurențial al marilor magazine care au investit în automatele de preluare ambalaje.
Putem discuta și despre lipsa facilităților fiscale pentru ca și micile magazine să fie interesate să investească în tehnologia de reciclare.
Dar trebuie să spunem adevărul: reciclarea ambalajelor este necesară și benefică pentru reducerea poluării. Însă efortul de conformare nu trebuie să fie doar al sectorului privat!

Statul și autoritățile locale trebuie să-și facă treaba, să investească în puncte locale de reciclare, pentru că legea este clară în acest sens.

Domnilor primari, stimați oficiali ai ADI Deșeuri, nu este normal ca locuitorii Văii Bârgăului să stea cu orele la cozile formate la singurul punct automatizat de preluare ambalaje din zonă.
Nu este normal ca locuitorii din comunele din vecinătatea Năsăudului să fie obligați să se deplaseze zeci de kilometri pentru a-și recupera banii plătiți pe garanțiile SGR sau ca oamenii de Valea Someșului să-și calculeze cu atenție reperele logistice pentru a reuși predarea ambalajelor în Sângeorz-Băi!

Sistemul este benefic pentru ecologie, pentru cetățeni, însă este evident faptul că actuala infrastructură de profil este insuficient dezvoltată pentru a face față sutelor de milioane de ambalaje colectate lunar.

În acest sens, i-am solicitat domnului Cristian Niculae, director executiv al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, să publice planurile de investiții, dezvoltate împreună cu primarii din județ.

Să ne comunice câte puncte automatizate de colectare vor fi construite, din bani publici, conform prevederilor legale în vigoare!
În funcție de răspunsul oficialului ADI, voi continua, prin intermediul interpelărilor parlamentare la nivelul tuturor autorităților competente, să solicit realizarea acestor investiții. Voi publica toate aceste detalii, pe măsură ce toți cei în cauză vor reacționa”, a transmis deputatul Lorant Sas.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Mai oameni buni, pricepeti odata, ca aceasta ” masura ” … nu este in scop ” ecologic „… ci este o ” smecherie comerciala „… pentru marirea preturilor la produsele astfel ambalate. Se mizeaza pe faptul ca, fie se blocheaza aceste aparate, fie sunt descurajate persoanele sa stea la „cozile interminabile „… create de cei care au multe peturi ” adunate „… fie, prin faptul ca persoanelor de la tzara in general, le este incomod sa adune si sa vina cu peturile pentru valorificare acolo unde ( mai ) exista ( inca ) aceste dispozitive de ” culegere-valorificare „… Una peste alta, de la un moment dat, iti este lehamite si pui toate peturile la ” containerul galben „… si volens-nolens SI accepti aceasta ” scumpire deghizata ” !
    Asta-i ca si cu fosta ” taxa de mediu ” … a lui Basescu, la inmatricularea masinilor second importate, sau cu ” aici sunt banii Dvs „… la ” taxele de drum „… , unde deghizat de fapt era o ” smecherie comerciala „… sub tutela fabricantilor de masini interne, sa fie blocate importurile autovehiculelor second provenite din UE … ( si care bine-nteles ca au fost desfiintzate ) !
    Este adevarat ca adunand aceste recipiente din plastic si nearuncandu-le peste tot, este una dintre masurile de prevenire a poluarii mediului inconjurator, dar MASURA CEA MAI EFICIENTA NU ESTE ACEASTA… CI CREEREA UNUI PROGRAM, PRIN CARE INDIFERENT DE UNDE SI IN CE MOD SE PROCEDEAZA, TOATE PETURILE SA FIE CULESE , DE PESTE TOT… si indiferent ca-s cu semnul ” reciclarii ” sau ba, ” presate si impachetate-ambalate ” in saci… sa fie predate de ” culegatori „… contracost… LA KILOGRAM … la unele Centre de Colectare, special create . ACEASTA-I CEA MAI EFICIENTA MASURA , pentru ca din cursurile de ape, paduri, apeducte, viroage si locuri publice dosite… NU LE CULEGE NIMENI si sunt ” valorificate ” ( chipurile ) … doar aceste peturi cu semnul aplicat pe ele ca sunt ” reciclabile ” !
    Uitati, mie deja imi este lehamite si nu mai duc nicaieri nici un pet… il ” crampotzesc „… si-l pun in containerul galben … de reciclare al acestora , astfel acceptand voit-nevoit, scumpirile impuse in mod deghizat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

GB Instaplan Bistrița face angajări! NOI locuri de muncă și la Polimed, Aquabis, MasterFoam

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Polimed și GB Instaplan. Se caută operatori producție, gestionar, inginer automatist, sudori, lăcătuși, instalatori și electricieni. Lista completă - mai jos: 

SUPER OFERTĂ de toamnă: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA...

Profită acum de oferta specială Materom Automotive și achiziționează cel mai îndrăgit model Škoda: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA inclus)!