Promulgarea de către Președintele Iohannis a Legilor Justiției, fără avizul Comisiei de la Veneția și în opoziție cu recomandările venite dinspre Comisia Europeană, sabotează interesele strategice ale României”, consideră deputatul REPER Lorant Sas.
Lorant Sas a avertizat că promulgarea Legilor Justiției fără avizul Comisiei de la Veneția și în opoziție cu recomandările Comisiei Europene vulnerabilizează democrația și statul de drept și pune în pericol negocierile pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Deputatul Partidului REPER subliniază că în viziunea formațiunii din care face parte – un stat democratic nu poate funcționa fără o justiție independentă și eficientă, care să asigure respectarea legii, indiferent de poziția şi acțiunile unor grupuri de interese politice, de partid, sau infracționale organizate.
„Un stat fără justiție se îndepărtează de Europa și se apropie de statele autoritare, în care drepturile și libertățile individuale și colective devin politice, la discreția structurilor de putere și forță.
Credem în colaborarea loială cu instituțiile Uniunii Europene și ale Consiliului Europei în realizarea oricăror reforme în domeniul justiției. Credem în susținerea Mecanismului European privind Statul de Drept.
Susținem o politică penală flexibilă, axată pe confiscare și recuperarea prejudiciilor, dar și pe eficiența combaterii infracțiunilor cu un grad mare de pericol social și a crimei organizate, compensată de o relaxare a componentei punitive pentru faptele mai puțin periculoase.
Milităm pentru debirocratizare și digitalizare în vederea simplificării accesului la sistemul de justiție.
Suntem favorabili creșterii numărului de magistrați și eficientizării activității acestora, evitând supraîncărcarea instanțelor și așteptarea unei hotărâri definitive pentru ani în șir.
Încurajăm consolidarea luptei anticorupție după ani de subfinanțare, tentative de punere sub control politic și lipsire de resurse umane.
Vrem să contribuim la depolitizarea și profesionalizarea Curții Constituționale, prin scăderea la trei a numărului de judecători desemnați de către Parlament, în favoarea desemnării lor de către organele reprezentative ale magistraților”, a mai transmis deputatul Lorant Sas.