0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Locuitorii din Livezile se plâng că le dispar pădurile plantate de străbunici

Locuitorii din Livezile sunt disperați. Pădurile pe care străbunicii lor le-au plantat dispar de la o zi la alta. Primarul comunei spune că defrișările sunt perfect legale.

În localitatea bistrițeană Livezile, locuitorii stau ca pe ace din cauza tăierilor de pădure. Oamenii nu știu ce să mai facă și cum să își protejeze pădurea de amenințările drujbelor care pun la pământ copacii cât ai clipi.

Pe pagina de Facebook STOP Defrișărilor a apărut un anunț în care locuitorii cer disperați ajutor.

„La Bistrița-Năsăud, în comuna Livezile, a fost retezată o pădure întreagă… Cu acte, legal – peste 3000 metri cubi, din spusele drujbiștilor. Ne lasă fără pădure. Zilnic trec peste șase transporturi. Acesta este doar începutul… Este o pădure plantată de străbunicii noștri în urmă cu 80-90 de ani. Locuitorii îi spun Fagii Mari.”, se arată în postarea făcută.

Contactat de reporterii Bistrițeanul.ro, primarul comunei Livezile, Traian Simionca, spune că într-adevăr există tăieri de pădure în acea zonă, dar totul se desfășoară în limitele legalității.

„Este normal ca după câteva zeci de ani să se taie copacii din pădure. Odată ce îmbătrânesc (n.r. – copacii), lemnul se înroșește, adică nu mai poate fi făcut mobilă sau scaune, de exemplu. Acest lucru ne costă fiindcă lemnul nu poate fi valorificat către agenții economici care licitează bani mulți, și atunci la câteva zeci de ani de la plantare partida este scoasă la defrișare. Legislația în vigoare din România ne obligă ca la fiecare tăiere de pădure să curățăm locul și să împădurim. Și împădurirea asta e de două feluri: naturală, adică copacii lasă singuri sămânță sau împădurirea propriu-zisă când se plantează puieți.”, spune primarul.

Edilul a clarificat și situația transporturilor numeroase de lemn pe care locuitorii din Livezile le văd zilnic. Din spusele acestuia, strada pe care trec mașinile încărcate cu trunchiuri de copac a fost închisă trei luni. În tot acest timp, activitatea forestieră a continuat, iar lemnele doborâte în pădure au fost aduse până la drum, urmând a fi distribuite către populație sau către agenții economici, iar acum când strada a fost redeschisă cei care au licitat lemnele pot în sfârșit să facă transporturile.

„Anul acesta am scos pentru agenții economici aproximativ 1900 metri cubi de lemn, iar pentru populația comunei 5500 metri cubi. Deja avem oameni înscriși pe liste care au primit bon și urmează să își primească lemnele.”, a concluzionat Traian Simionca.

Problema semnalată de locuitorii comunei cu privire la tăierile masive de păduri a ajuns și la urechile celor de la Garda Forestieră Județeană Bistrița-Năsăud și Direcția Silvică Bistrița-Năsăud, însă nici unul dintre reprezentanții acestor două instituții nu știu nimic despre această problemă și nu au înregistrat nici o plângere, astfel că nu pot să aplice sancțiuni.

Sursa foto: Facebook – STOP Defrișărilor

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...