Peste 221.000 de locuitori din Bistrița-Năsăud sunt ortodocși, pe locul doi, ca apartenență religioasă plasându-se penticostalii. 24.334 de bistrițeni au declarat la ultimul recensământ că îmbrățișează Cultul Creștin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică.
Potrivit datelor furnizate de Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud, 9430 dintre bistrițeni sunt reformați, iar 2374 s-au declarat romano-catolici.
4264 dintre locuitorii județului sunt greco-catolici, iar 1336 s-au declarat Martori ai lui Iehova.
În județ există și 314 atei, care nu cred în existența lui Dumnezeu, dar și 131 de agnostici. Aceștia din urmă sunt cei care consideră că gândirea umană este incapabilă să ofere suficiente argumente raționale pentru a justifica existența sau non-existența lui Dumnezeu.
Federația Comunităților Evreiești – cultul mozaic – este reprezentată de 36 de persoane.
92 dintre bistrițeni s-au declarat creștini de rit vechi – cei care se consideră păstrătorii „adevăratei credinţe ortodoxe” şi a vechilor rânduieli tradiţionale ale Bisericii Ortodoxe, păstrează calendarul pe stil vechi și serviciile religioase oficiate în limba slavonă.
Biserica Ortodoxă de Rit Vechi („Biserica lipovenească”) a fost întemeiată de credincioşii ortodocşi ruşi veniţi în Ţările Române, începând cu prima jumătate a secolului al XVIII-lea, ca urmare a persecuţiei şi teroarei dezlănţuite de Biserica Ortodoxă Rusă şi autorităţile ruseşti, pentru că nu au fost de acord cu reformele în ritualul cultului iniţiate de Patriarhul Nikon, la mijlocul secolului al XVII-lea.
În timpul perioadei de persecuţie, o parte dintre membrii mişcării împotriva reformei lui Nikon s-au refugiat în Polonia, Austria, Suedia, Prusia, Moldova, Dobrogea. Cu timpul au ajuns şi în America de Nord, Manciuria şi chiar în Australia.
Fără religie s-au declarat 675 de persoane.
Aproape 27.000 de locuitori din Bistrița-Năsăud nu au dorit să dea informații despre religia în care cred.
Asta pentru ca umbland prin aceasta UE, au aflat ca in strainatate, cei care declara apartenenta la o anume religie, sunt obligati prin lege sa doneze lunar bani ptr culturile la care adera si ca sa scape de asa ceva, declara ca nu apartin niciunui cult, temandu-se ca asta se va intampla si aici la noi in Romania. Oricum, cine apartine de un anume cult, aici la noi anual, cntribuie benevol cu cativa lei… si cine doreste poate face donatii nelimitat .