1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Locuințele vor continua să se scumpească anul acesta. Ce se întâmplă cu chiriile

Prețurile locuințelor va continua să crească în 2022, la fel și în cazul terenurilor, în timp ce segmentele comerciale vor intra într-o zona de stagnare, chiar și pe zona de chiriilor rezidențiale. Asta, chiar dacă unele centre universitare vor încerca revenirea la cursurile offline.

Aceasta e concluzia celui mai recent raport realizat de RE/MAX România.

Potrivit specialiștilor în imobiliare care au participat la studiu, apartamentele cu două sau trei camere vor rămâne în topul preferințelor românilor și anul acesta.

Când vine vorba despre scumpiri la aceste categorii de locuințe, 68% dintre respondenți prognozează creșteri de până la 10%. 15% consideră că se va depăși 10%, iar 10% sunt de părere că prețurile vor stagna.

Casele se mențin în continuare pe poziția a treia în topul locuințelor alese de români, tendința fiind văzută ca o continuare firească a procentului de vânzări pe acest segment înregistrat în 2021, an pandemic, în care mulți și-au schimbat opiniile legat de ceea ce trebuie să ofere po locuință.

Astfel, peste două treimi dintre respondenți (62%) estimează creșteri de până în 10% anul acesta în ceea ce privește casele, 18% cred că prețurile vor crește cu peste 10%, iar 14% consideră că acestea vor stagna.

În contextul unui interes crescut pe acest segment, specialiștii se așteaptă la creșteri și în materie de teren intravilan, 48% estimând o evoluție de până în 10% a prețurilor.

Trebuie să menționăm că studiul a fost realizat la finele anului trecut, iar estimările specialiștilor au fost bazate pe tendințele observate la acel moment. Se pare că începutul acestui an vine cu majorări accentuate, astfel că pentru 2022 estimăm creșteri de cel puțin 10% sau chiar peste acest procent, pe segmentul menționat”, a adăugat Răzvan Cuc, citat de wall-street.ro.

Pe de altă parte, specialiștii în imobiliare nu prevăd schimbări importante referitoare la prețurile pentru spații comerciale și cele office, ca urmare a adaptării la contextul pandemic și noul mod de lucru. 43% dintre respondenți sunt de părere că prețurile la spațiile comerciale vor stagna, aceeași tendință fiind menționată de 47% pentru spațiile office.

Stagnare sau creștere ușoară în ceea ce privește chiriile

De asemenea, pe piața chiriilor pentru apartamente și garsoniere nu vor remarca schimbări masive, întrucât marile centre universitare funcționează din nou și în sistem offline, iar tendința de lucru remote se îndreaptă mai degrabă către modul de lucru hibrid.

Astfel, majoritatea participanților la sondaj (52%) consideră că anul 2022 va fi marcat de o stagnare a prețurile chiriilor sau creșteri cu până la 10% (23% dintre respondeți), tendință explicată pe pe fondul creșterii prețurilor la locuințe în orașele foarte dezvoltate.

Dar despre ce prețuri vorbim? Să luăm exemplu Bistrița, un oraș mai degrabă mic, cu 75.000 de locuitori, departe de pretențiile unor orașe mari, așa cum sunt Capitala ori Clujul.

Când vorbim despre prețul chiriilor din Bistrița, la capitolul 2 sau 3 camere, locuințele cele mai căutate la nivelul țării, prețurile încep de la 180 de euro și urcă rar până la 400 de euro. Cele mai multe se situează la circa 300 de euro.

Cele mai căutate locuințe, apartamentele cu 2 camere

Dacă înainte de 2020 garsonierele erau o investiție tot mai populară, iar la debutul pandemiei atenția se centrase pe case și pe terenuri în afara orașelor, în ultimul an specialiștii au remarcat că apartamentele cu 2 sau cu 3 camere au fost cele mai căutate opțiuni, urmate de casele din mediul urban.

Astfel, 52% dintre respondeți au declarat că cele mai multe tranzacții pe segmentul vânzare – cumpărare au fost pentru apartamente cu 2 camere, 39% au vândut majoritar apartamente cu 3 camere, 21% case în oraș, 16% garsoniere, 15% case în mediul rural, iar 12% terenuri intravilane.

Cei mai mulți clienți au achiziționat un imobil prin venituri proprii în 2021, spun 61% dintre respondenții la studiu. 49% dintre specialiști spun că principala sursă de finanțare a majorității clienților lor au fost creditele ipotecare/ imobiliare, 13% au menționat creditul ipotecar, cu un avans mai mare de 15% și doar 4% credit co-garantat (de tipul Prima casă).

Schimbarea față de anul precedent o reprezintă scăderea în zona ratelor la dezvoltator, de la 9%, la 3%.

24% este avansul mediu plătit de români la accesarea unui credit ipotecar

Politica de creditare a băncilor are un impact semnificativ asupra evoluției domeniului imobiliar. În acest sens, autorii studiului au discutat cu un reprezentant al unei bănci din România (Banca Transilvania), pentru a afla informații despre evoluția creditării imobiliare în România în ultimii ani, dar și pentru a vedea cum se anunță perioada următoare din acest punct de vedere.

Potrivit informațiilor obținute, avansul mediu este de 24% și corespunde unei garanții formate dintr-un apartament de două camere, situat în mediul urban. Cât despre perioada pe care aleg să se împrumute clienții, aceasta este cea maximă de creditare, 360 de luni.

De asemenea, profilul clientului care accesează un credit pentru achiziția de imobil este bărbat, de aproximativ 36 de ani, cu un venit de aproximativ 4.000 de lei, căsătorit, cu studii superioare, ce lucrează în mediul privat, iar top 5 județe creditate sunt: București, Cluj, Timiș, Constanța și Iași.

Totodată, deși piața imobiliară este una în continuă dezvoltare, răspunsurile participanților la studiu arată fapul că este necesară o educare a clienților, în special pe partea de așteptări și cerințe. 44% dintre respondeți au adăugat că se simte nevoia unei educații imobliliare mai crescute a clienților, 21% spun că aceștia sunt bine informați, iar 16% menționează că cerințele clienților sunt mari, peste posibilitățile pieței.

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Cât să mai crească într-o țară de mână 2-3 salarile si traiul se deteriorează pe zi ce trece , mai degrabă oamenii se vor aduna în familii pentru a putea supraviețui vremurilor, preferabil sa închiriezi în vremurile astea asa nu îți asumi nici un risc în caz ca nu îți permiți.Pe deasupra ne pomenim și noi ca Ucraina cu blocurile facute zop.

  2. Acum dezvoltatorii și agențiile fiind într-o perioadă moartă,vor plătii la mică publicitate .Accesabilitatea la credite ipotecare este din ce în ce mai dificilă,roborul a crescut,gazul ,energia ,combustibilul,alimentele,etc au crescut semnificativ.Eu personal nu cred că o să crească prețul la imobiliare(casele se vor vinde și mai greu).Posibil să avem ofertă și să nu fie cerere în contextul actual,deci cine vrea să vândă tre să lase din preț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...