-3 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

Livezile cu pomi fructiferi, barieră împotriva urșilor

Dacă până nu demult, să vezi un urs aproape de localități sau de drumuri județene/naționale era ceva impresionant și rar, acum pare ceva normal. Defrișarea masivă a pădurilor i-a determinat pe aceștia să își părăsească habitatul. Livezile cu pomi fructiferi din jurul localităților ar trebui să „joace” rol de barieră împotriva sălbăticiunilor.

Nu mai e nici un secret că urșii s-au acomodat cu oamenii, mai ales că în ultima perioadă aproape că nu există zi în care bistrițenii să nu fie avertizați prin sistemul RoAlert despre apariția sălbăticiunilor pe șosele sau prin gospodării.

Biologul Ciprian Samoilă a fost prezent într-o emisiune Bistrițeanul LIVE și a vorbit despre urșii care coboară tot mai des din păduri.

Conform acestuia, un rol important în „conflictul” urs – om îl joacă livezile cu pomi fructiferi din jurul localităților.

„Sașii care au trăit aici nu au făcut și nu au lăsat degeaba acele livezi de pomi fructiferi la marginea Bistriței. De ce ar fi făcut o livadă la 10 km de oraș? Și nu e singurul loc. Avem o livadă cu peri la Blăjeni, mai este la Cușma. Toate au avut un rol.”, spune Ciprian Samoilă.

Zona pârtiei de schi din Wonderland este o zonă tampon între habitatul uman și cel al unui urs pentru că așezările umane s-au extins cu repeziciune.

„Sunt vreo 87 de peri altoiți, asta înseamnă că pe un păr sălbatic, pe post de port-altoi, s-a pus un altoi de păr de soi, cu pere mari, tot felul de soiuri locale. Mai sunt peri sălbatici – 348, nuci vreo 56, care bănuim că au fost plantați, și meri în jur de 25. S-au întâmplat două lucruri – oamenii au urcat tot mai mult către habitatul ursului, iar pe cealaltă parte au lucrat și din interiorul lui. Asta însemnă că s-au dus în habitatul ursului, iar dacă te uiți pe zona Cușma, dar nu la primul kilometru de păduri, poți să vezi zeci de hectare defrișate. Vorbim de zeci de hectare în care ursul se plimba și mânca.”, a transmis biologul.

Ciprian Samoilă mai spune că toamna, ursul se pregătește de hibernare, drept pentru care el are un instinct – cel de a se hrăni, iar hrana limitată din livezi determină sălbăticiunea să coboare prin gospodării.

„Ursul nu se va opri până nu se va hrăni suficient, încât el să știe că la momentul X se duce la hibernare. În momentul acesta ursul e disperat și nu vede altceva în afară de mâncare. Dacă găsește mâncare e bine, iar dacă nu o găsește și stai în fața mâncării… e mai bine să nu fii în calea lui.”, atrage atenția biologul.

Întreaga emisiune Bistrițeanul LIVE poate fi urmărită mai jos:

https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/743269259485217/?type=2&theater

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.