3 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Limfologul Sanda Boloș, care tratează cu succes la Bistrița cazurile grave de limfedem, pregătește în septembrie un workshop pentru medici, terapeuți și pacienți

„E nevoie de informare privind această afecțiune, de diagnostic timpuriu și acces la tratament pentru acești bolnavi care în România nu au prea multe opțiuni, nici măcar nu au un cod de boală pentru lipedem și decontarea tratamentului. La fel de mult este nevoie și de pregătirea de terapeuți în tratamentul de ameliorare al limfedemului” – a declarat limfologul Sanda Boloș pentru Bistrițeanul.ro. În 6 septembrie, la Bistrița, va avea loc primul workshop dedicat diagnosticării edemului limfatic și tratamentului.

Sistemul limfatic și afecțiunile sale sunt prea puțin studiate de medicina românească, spre deloc. Nu prea avem medici specializați în limfologie, chirurgi sunt cât să numeri pe degetele de la o mână în toată țara, iar terapeuți limfologi calificați în drenajul limfatic nici pe atât.

Bistrița a fost iar norocoasă pentru că de câțiva ani s-a întors acasă din Spania și profesează aici Sanda Boloș, unul dintre puținii terapeuți limfologi din țară (deocamdată Direcția de Sănătate Publică nu poate să îi traducă pregătirea profesională, în România neexistând această meserie). A studiat în Spania drenajul limfatic, în cadrul unei facultăți de terapii complementare, cu studii universitare de 3 ani, urmate de masterul de 2 ani.

Sanda Boloș a tratat deja la Bistrița cazuri grave, care au depășit medicina românească. Unul dintre cazurile grave de „picior de elefant” la care a lucrat este al unei tinere din Budac, pe care a tratat-o cu succes în 2019, după ce circumferința gambelor fetei ajunsese la 83 de centimetri și i-a făcut viața un chin, efectiv nu se mai putea deplasa.

În trei luni, prin tehnica medicală de drenare a limfei și cu ajutorul ciorapilor speciali folosiți în aceste tratamente, diametrul piciorului i s-a redus și astăzi tânăra este plină de viață. Cazul ei a fost prezentat recent la Instambul, alături de limfologul Cătălina Mustață de la Iași, la congresul internațional anual dedicat sistemului limfatic unde România a fost pentru prima dată prezentă.

„Știu că în Bistrița mai sunt două astfel de cazuri care nu au ajuns încă la mine, probabil din lipsa informației și tare mi-aș dori să ajungă la tratament după workshopul pe care îl pregătesc alături de Asociația Bolnavilor de Limfedem din România (care ne asigură ciorapii de care pacienții noștri au nevoie și nu sunt decontați de către stat). Bolnavii de lipedem, de exemplu, nu au un cod al bolii și ca atare nu beneficiază de tratament gratuit în țara noastră. Eu fac gratuit cazurile grave și îmi doresc ca după acest workshop dedicat diagnosticului și tratamentului edemului limfatic informația să ajungă la cât mai mulți pacienți, medici și să stârnească interesul cât mai multor terapeuți care să vrea să învețe urmând o pregătire științifică în drenajul limfatic” – a mai declarat Sanda Boloș pentru Bistrițeanul.ro.

Limfedemul sau edemul limfatic este o afecțiune cauzată de o acumulare de lichid limfatic în țesuturi, care poate debuta brusc (cazul pacientei din Budac) sau după intervențiile chirurgicale oncologice de extirpare a ganglionilor.

Sanda Boloș are deja de câțiva ani o colaborare cu secția de Oncologie de la Bistrița, care datorită medicilor de aici – dr. Geanina Miron – cu experiență în străinătate în echipe multidisciplinare de tratament cunosc efectele drenajului limfatic medical în terapia bolnavilor oncologici și îl recomandă. De altfel, în România, medicii oncologi, medicii cu specializare în microchirurgie și orice medic are competențe în limfologie pot pune acest diagnostic.

Toți cei care vor să afle mai multe despre diagnosticarea și tratamentul limfedemului sunt așteptați la workshopul pe această temă care va fi găzduit de Hotel Metropolis, în 6 Septembrie 2024, ora 16.30. Înscrierile se pot face la tel 0749.630.884

Vor face prezentări limfologul Sanda Boloș și colega sa de la Iași – limfolog Cătălina Mustață, precum și Claudia Trandafirescu, președinta Asociației Bolnavilor de Limfedem. Așa cum am mai precizat sunt așteptați medici, terapeuți (kinetoterapeuți de la Spitalul Clinic de Urgență Bistrița s-au înscris deja), dar și pacienți sau persoane interesate de această afecțiune și drenajul limfatic.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...