În urmă cu câteva zile, vă arătam o licitație dubioasă organizată de Primăria Bistrița pentru școlile din municipiu. Primăria Bistrița le dotează de parc-ar fi în prima linie în lupta cu Covid-ul, cu 10 milioane de lei, bani europeni. Ei bine, Bistrițeanul.ro a aflat că în caietul de sarcini municipalitatea cerea pere, a primit însă mere…
Primăria Bistrița făcea în februarie o licitație publică pentru a achiziționa materiale și echipamente de protecție pentru școli. Aceasta era împărțită în 5 loturi și a atras, la start, 15 firme. A fost pusă la bătaie, din fonduri europene, suma de 10 milioane de lei.
Dacă unele dintre produsele achiziționate sunt perfect justificate, de exemplu măștile de protecție pentru profesori și elevi, altele nu prea… Primăria Bistrița achiziționează pentru școlile, grădințele și creșele din municipiu nu mai puțin de 10.000 de combinezoane de protecție cu glugă și botoșei, echipament asemănător cu cel folosit în spitale. Cumpără, de asemenea, și 47.000 de halate de tip vizitator și 661 de seturi a câte 100 de bucăți capeline. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici:
Câștigătorii lotului I, care prevedea achiziția de nebulizatoare și consumabile, au fost deja contestați. Tocmai contestația formulată de Ana Invest & Research SRL, firmă clasată pe locul 4, ne arată cât de dubioasă este în realitate această licitație.
Lotul I al licitației prevede achiziția a 134 de nebulizatoare și 33.320 litri de consumabile pentru acestea. Urmează să fie folosite pentru dezinfectarea spațiilor din școli.
Cerem mere… ni se oferă pere, dar nu-i bai, ne facem că nu vedem
În caietul de sarcini se solicita soluția Peral S, o substanță cu o concentrație de 15% sau echivalentul. Firma desemnată câștigătoare de Primăria Bistrița propune însă o altă substanță – Zafral H Nebulo Forte, nu cea cerută în caietul de sarcini. Într-adevăr, aceasta este la jumătate de preț, asta datorită faptului că este diluată. Primăria Bistrița simte că ceva nu e ok și cere lămuriri cu privire la substanța propusă de câștigător. Mai exact cere certificatul de conformitate al produsului.
Câștigătorul prezintă însă declarația de conformitate de la Zafral H, substanța nediluată, însă nu cea cu care câștigase licitația și nu cea care urma să ajungă în școli. Mai mult, contestatarii spun că substanța cu care s-a câștigat licitația este toxică. Producătorul nici n-ar recomanda-o pentru uzul în spații folosite de oameni.
„Cu toate că sunt produse de același producător, acestea sunt produse diferie. Primul este diluat în timp ce al doilea este concentrat. Vă rugăm să aveți în vedere faptul că doar Zafral H are o concentrație a substanțelor active cumulate în valoare de 17% și nu Zafral H Nebulo Forte (produsul câștigător), care are concentrație cumulată a substanțelor active de doar 0,1%. Mai mult, produsul în cauză este unul pe bază de săruri de amoniu, toxice pentru oameni. Producătorul specifică în aviz că „pentru categoria de utilizatori populație, produsul nu se utilizează prin nebulizare”, se arată în contestația formulată de „Ana Invest & Research”.
Culmea, substanța cerută în caietul de sarcini de Primăria Bistrița nu doar că nu este toxică, ci este și biodegradabilă și ecologică. De ce a optat pentru alta toxică… e un mister.
Cei care livrează cel mai repede… sunt descalificați
Aceasta nu este singura chestie dubioasă de la lotul I al licitației. La secțiunea de criterii de atribuire, în fișa de date de la Lotul I apare: cel mai mic termen de livrare primește punctaj maxim alocat.
La întocmirea ofertei financiare, Primăria Bistrița vine cu niște completări cel puțin ciudate. Spune că ofertanții care dau termen de livrare SUB 30 de zile primesc… 0 puncte. O condiție cel puțin ciudată.
„Prin această adăugire la termenul de livrare, anume că ofertele cu termen de livrare sub 30 de zile se punctează cu 0 nu se justifică în niciun fel, este doar o adăugire menită a scoate din joc societățile comerciale puternice care au capacitatea de livrare mare și astfel se favorizează neperfomanța. De asemenea, considerăm că această cerință a fost adăugată în mod eronat, în defavoarea autorității contractante și a beneficiarilor finali. Așa cum am precizat mai sus, în contextul pandemic actual, un timp de livrare cât mai scurt ar trebui să constituie un avantaj și nu un dezavantaj”, mai explică contestatarii licitației.
Cine sunt câștigătorii
Loturile I și II ale acestei licitații au fost câștigate de SC Signal Spectrum SRL, o firmă din Bacău. Administratorul acesteia este Cheptănuș Florin Iulian. România Liberă și Libertatea au prezentat activitatea lui Cheptănuș Florin Iulian în mai multe rânduri, numindu-l fără rețineri „interlop”.
Potrivit ziarelor naționale, acesta ar fi fost implicat în falimentarea rafinăriilor Rafo și Dărmănești. Acesta ar fi făcut parte din grupul liderului PSD de Bacău, Corneliu Iacobov. A fost acuzat că a vândut către Rafo fiare vechi, sub formă de investiții obligatorii, asumate prin contractul de privatizare.
Practic, un șurub ruginit vândut de firma fantomă a lui Cheptănuș ajungea să coste și câteva sute de lei. Acestea erau trecute ca piese noi necesare retehnologizării.
Potrivit România Liberă și Libertatea, în perioada 2000-2004, gruparea din care făcea parte și Cheptănuș, ar fi dat un tun statului român de 1,5 miliarde de euro. Totul cu ajutorul rafinăriilor Dărmănești – Rafo Onești – Carom.
Nu mai au nici un Dumnezeu.
Nimic nu-i mai sperie. Nici macar Procuratura sau DNA-ul.
Nu le-ar strica o bubuiala buna.
Si dupa descinderile facute se continua cu aceeasi practica in sectorul urbanism. Si vad ca nu numai acolo.
D-le Primar,,nota 10 la manipularea populatiei si la discursurile prin invaluire. Doar ca lumea nu e asa proasta cum credeti dvoastra.
Va veni si ziua in care bistrirenii va vor taxa.
Soer.
daca nu e pe-se -de …este tacere!!!! ei pot sa faca! daca ei fura sau smenuiesc …este perfect. bravo! si foarte bine!
ci9nd totul merge bine ceva nu e in regula