Impresionantă incursiune, la Muzeul Județean din Bistrița, unde s-a desfășurat recent un inedit proiect intitulat „Știința Artelor & Arta științei”. Protagoniști au fost elevii și profesorii de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” și Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.
A fost vorba de o primă activitate care ne-a provocat la o întâlnire cu personalităţile şi fragmentele muzicale din Antichitate şi Evul Mediu.
Elevii celor două școli au prezentat elemente din culturile şi civilizaţiile din Mesopotamia, China, India, Egipt, Regatele Evreieşti, Grecia, Imperiul Roman și Dacia.
„Toată lumea a auzit despre Pitagora și teorema sa (suma pătratelor catetelor = pătratul ipotenuzei). Dar nu toată lumea știe că a avut descoperiri și în muzică.
Armonia muzicală în învățăturile lui Pitagora este un model de armonie universală. El constă în note care simbolizează diverse aspecte ale Universului. Se credea că Pitagora a auzit muzica sferelor – anumite vibrații sonore care proveneau din stele și planete și se împleteau împreună în armonie divină – Mnemosyn.
De asemenea, Pitagora și studenții săi au folosit anumite cântece și sunete de lire pentru a-și liniști mintea sau pentru a se vindeca de anumite boli.
Fizica, chimia, biologia, muzica și alte științe au fost cândva un Întreg”, au argumentat coordonatorii proiectului de la „Tudor Jarda”.
Inițiatorii proiectului i-au avut drept prteneri pe cei de la Palatul Culturii şi Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală.
Profesoarele Ana-Maria Dragonici și Oltița Curtuiuș au coordonat evenimentul care a presupus o incursiune în lumea fascinantă a Alchimiei, Medicinei, Fizicii, Chimiei, Instrumentelor muzicale, Istoriei Muzicii, Muzicii, Teatrului din Antichitate și Evul mediu.
Au fost momente de excepție susținute de prezentări, machiaje, costume, interpretări muzicale, dans și lumini.
„Activitatea derulată în parteneriat cu Clubul Cogito și Liceul Tudor Jarda a debutat cu prezentarea domeniilor semnificative ale cunoașterii în antichitate și epoca medievală. E vorba de discipline precum alchimia, medicina, astronomia, tehnica. Tema a fost realizată printr-o documentare exemplară a unui grup de elevi, membri ai clubului coordonați de profesoara Duța Moldovan.
Dincolo de documentare, prezentarea s-a remarcat prin rigoarea limbajului științific utilizat, prin imagini ilustrative, prin coerență și atitudine de adevărați căutători în istoria cunoașterii.
Elevii și profesorii Liceului de Muzică au oferit o minunată călătorie muzicală și artistică prin preistorie și antichitate: de la sunetele rituale la poemele Mesopotamiei, Chinei antice, Indiei, Greciei antice, la muzica romanității, a strămoșilor tracogeți și menestreilor medievali.
Ținutele ilustrative, decorurile unor spații bine alese, machiajul și permanenta notă de mister și surpriză au transformat activitatea noastră într-un mare succes”, au transmis cei de la Colegiul „Andrei Mureșanu”.
Echipa profesorilor implicaţi în „Știința Artelor & Arta științei” este alcătuită din Raluca Roxana Mărginean, Alida Barbu, Cristina Marin, Alina Tomi, Ana-Maria Dragonici, Doris Platon de la Liceul de Muzică “Tudor Jarda” şi Oltița Curtuiuș, Camelia Tabără, Elena Pop, Duța Moldovan și Felicia Măjeri de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.
Următoarele întâlniri ale proiectului Știința Artelor / Arta științei sunt programate anul viitor, în 1 februarie, 29 martie și 17 mai.
Foto @ Liceul de Muzică Tudor Jarda