0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO: Cuceritoare ilustrații de carte și căsuțe de vacanță eco-friendly, propuse de absolvenții Liceului „Corneliu Baba”

Emoții, zumzete și entuziasm – vineri seară – în galeria Liceului de Arte „Corneliu Baba”: Zeci de tineri, părinți, prieteni și profesori au venit să celebreze lucrările de pictură, artă textilă, design, grafică, modă și arhitectură ale absolvenților de a XII-a.

Theodora Guther-Vlad a studiat Grafică la Liceul Corneliu Baba cu profesorul Marian Coman, cucerind și o Mențiune la Olimpiada Națională de Arte. Ieri seară a propus publicului o serie de 10 lucrări – ilustrație de carte.

Am lucrat la ele un semestru întreg, pe lângă învățatul pentru Bacalaureat. Ar fi vorba de o temă mai sensibilă, precum în Fetița cu chibriturile, să spunem… Povestea pare un pic tristă, dar mie mi-a fost foarte dragă. M-am simțit cumva inspirată de acea poveste, dar și de un vis pe care l-am avut, în care eu eram moartă…

Am vrut să dezvălui astfel o lecție din viața mea care m-a marcat profund. Visul mi s-a părut incredibil de real. Dacă s-ar fi întâmplat în realitate să mor și să fiu în acea situație, să mă trezesc traversată de toate acele gânduri – cred că exact ca în vis s-ar fi întâmplat. În visul meu intra și mama la un moment dat în cameră și mă găsea acolo… A fost teribil. Și cum noi artiștii suntem receptivi la asemenea nebunii… a ieșit acest proiect.

Lucrările vor fi expuse și la Cluj și le voi folosi, desigur, în portofoliu pentru admiterea la Facultatea de Arte. Mă tentează Universitatea de Arte din Cluj, la Grafică. Acolo vreau să dau examen”, ne-a mărturisit Theodora Guther-Vlad.

Bogdan Patca, un alt absolvent de clasa a XII-a, a studiat Arhitectură alături de profesorii coordonatori George Ilișiu și Delia Dumitrache. Tânărul a propus pentru Atestat un proiect intitulat „Abiete”.

Numele proiectului vine din latină. Abietus în latină înseamnă pin. De aici și forma de conifere a căsuțelor de vacanță. M-am gândit că astfel se integrează mai bine în natură. Sunt în armonie cu tot mediul înconjurător.

O parte din lucrare a fost realizată la o imprimantă 3D. Iar logo-urile sunt scoase la laser, la unul dintre colegii mei. Ne-am propus să folosim la maxim tehnologia, să ne dezvoltăm proiectul cât mai mult.

Am avut de susținut lucrarea de atestat și în fața unei comisii. Mi s-au pus și întrebări. Profesorii au vrut să știe din ce material este construită cabana, pe ce fel de structură sau cui îi este destinată.

Am gândit aceste căsuțe de vacanță pentru cuplurile tinere care vor să evadeze într-o vacanță departe de gălăgia orașului, dar să se bucure și de un anumit grad de confort”, ne-a explicat Bogdan Patca.

Bogdan Patca a fost deja admis la Universitatea de Științe Aplicate din Berlin, unde va studia Design Grafic. „Studiile se fac în engleză. Încep în octombrie, o să stau într-un apartament cu alți studenți, tocmai ca să-mi fac prieteni. Vor fi de plătit și ceva taxe, dar voi apela la sistemul lor de credite pentru studenți care se achită ulterior, în primii cinci ani de muncă”, ne-a mai explicat Bogdan Patca.

Trăim într-o lume în care vorbim foarte mult despre partea teoretică, dar dezvoltăm tot mai puțin partea practică. Și după aceea ne mirăm că în loc să inventăm, să creăm lucruri pentru alții, ajungem să fim mână de lucru pentru alții.

Ceea ce se poate adăuga oriunde în jurul nostru este creativitatea. Din acest punct de vedere, este greu să fii absolvent al unui liceu vocațional. Pare foarte simplu.

Îmi amintesc că la olimpiada națională de arte, în primăvară, supraveghetorii veniți din alte școli se mirau că trebuie să stea șase ore să supravegheze o probă. De ce șase ore, când celelalte probe, la alte olimpiade durează trei ore? Le-am explicat că la Arte proba durează șase ore. Iar pentru a ajunge să definitivezi un desen sunt necesare zeci de ore de muncă de-a lungul întregului an școlar…

Îmbinarea aceasta între teorie și practică devine dificilă la un moment dat. Dar este exact miezul care contează cel mai mult. Dacă rămânem doar să teoretizăm, vom ști doar teoretic cum stau lucrurile și nu va mai fi cine să pună mâna efectiv…

Aceste experimente ale absolvenților de la Liceul Corneliu Baba reprezintă un prim pas. Ei învață cam cum ar trebui să alerge pe o pistă, cum ar trebui să caute. Și nu este un lucru ușor. Cel mai greu este să te așezi în starea de a face. Cel mai greu e să uiți de telefon, de calculator și să stai totuși să lucrezi, în condițiile în care te bâzâie o mulțime de tentații din toate părțile…”, a precizat istoricul de artă Vasile Duda.

Acesta a sugerat, cu prilejul vernisajului, că unele dintre lucrări „sunt inspirate chiar de dramatismul timpului pe care îl trăim, închipuind chiar ceea ce viitorul poate să ne ofere drept o provocare. În artă orice este posibil, cu o singură condiție: să fim sinceri. Dacă sinceritatea rămâne piatra de temelie, lucrarea ajunge să aibă un sens…”, a mai spus Vasile Duda.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...