Liberalii bistrițeni și verzii au susținut astăzi o conferință de presă comună în scopul salvării Pieței Centrale de proiectul care amenință să facă să dispară o mare parte din vegetația din zonă. Se gândesc chiar și la un referendum.
Hotărârea de Consiliu Local prin care aleșii bistrițenilor au votat proiectul care ar urma să facă să dispară o bună parte din vegetația din Piața Centrală a trecut cu brio în anul 2015. Trei consilieri municipali au fost împotrivă, inclusiv liberalii care critică acum cu vehemență proiectul, votând atunci „pentru”. Ecologistul Marius Bălan nu a uitat să sublinieze acest lucru în conferința comună de astăzi, însă e totuși mulțumit că membrii PNL Bistrița-Năsăud sunt acum alături de el în acest demers. Mai mult, Marius Bălan, care a luat parte la discuțiile de atunci, spune că la ședința din 2015 consilierii au votat „pentru” chiar dacă atunci se spunea că vor rămâne patru arbori, deci ar fi urmat tăierea a o sută!
Pe rând, Ioan Turc, Marius Bălan, Cristian Țetcu și Diana Morar și-au exprimat părerea față de planul pe care administrația municipiului Bistrița îl are în ceea ce privește Piața Centrală.
Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a enumerat „proiectele ratate” – așa cum le-a numit chiar el – ale administrației PSD: locurile de joacă din Parcul Municipal, înconjurate de borduri de beton care sunt un pericol pentru copii, ștrandul municipal, pârtia de ski, pasajele din oraș și centrul intermodal. „Atât timp cât vom tăcea, ne merităm soarta”, a spus Ioan Turc. Totodată, a menționat faptul că este pentru orice efort de restaurare a Pieței Centrale, dar nu este pentru proiectul existent în acest moment.
Marius Bălan a avut un discurs acid la adresa primarului Ovidiu Crețu și a administrației municipale și a făcut public faptul că verzii se gândesc tot mai serios la demararea procedurilor pentru un referendum pentru ca spațiul verde din Piața Centrală să nu aibă de suferit. Chiar dacă primarul Ovidiu Crețu a spus ieri în cadrul conferinței de presă că nu se încalcă Legea spațiilor verzi, Marius Bălan spune că această afirmație este folosită doar ca o portiță de salvare deoarece Piața Centrală, Piața Mihai Eminescu și multe alte locuri cu vegetație din municipiu nu sunt înscrise în cartea funciară ca spații verzi, însă asta nu înseamnă că pot fi rase de pe fața pământului. Mai mult, Bălan le-a solicitat colegilor din PNL, și mai ales avocatului Diana Morar, să pună presiune pentru ca toate aceste lucruri să revină la normal. Verzii strâng semnături pentru a bloca proiectul gândit de Planwerk și au ajuns la 800, în urma plimbărilor prin oraș, iar în mediul online la peste trei mii.
Cristian Țetcu a vorbit despre același subiect și reiterând ideea referendumului, însă nu exclude nici audierea publică. „Audierea Publică este o procedură de consultare prin care orice structură de interese, de la autoritate publică, ONG-uri, coaliții, alianțe, organisme, organizații, își pot aduce contribuția trasparentă în actul decizional al politicilor publice”, conform Academia de Advocacy Timișoara.
Diana Morar a explicat încă o dată faptul că liberalii nu sunt împotriva acestui proiect, însă recomandă regândirea acestui într-o formă în care să nu afecteze spațiul verde din Piața Centrală.
Proiectul aparține firmei clujene Planwerk, după ce compania a câștigat în 2014 concursul de soluții organizat de Primăria Municipiului Bistrița.