1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Liber la comerțul cu porci! Pesta porcină nu pune piedici!

Reprezentanții județului și ai DSVSA dau mână liberă bistrițenilor să cumpere și să vândă porcine. Bineînțeles, respectând anumite condiții. Pesta Porcină nu a afectat animalul domestic, încă, așa că nu ar exista piedici. Totuși, cei care nu se conformează legii vor fi sancționați iar porcii, uciși.

După ce a apărut virusul pestei porcine la Ieud, controalele s-au intensificat și amenzile au început să curgă.

În 2018, DSVSA și IPJ BN au aplicat 107 amenzi, în valoare totală de 155.200 de lei.

Au fost șase porci uciși în 2018 și 21 anul acesta, în urma controalelor. Nici cele 107 amenzi aplicate nu sunt multe, dacă stăm să ne gândim că în județul nostru sunt peste 10.700 de exploatații. Ideea e că nu s-a putut face dovada provenienței, nu aveau certificate, etc. Și atunci animalul a fost ucis, incinerat și îngropat. Nu am mai stat să îl testăm. Mai ales că veneau cu ei din zone unde există virusul pestei porcine, nu ne-am putut risca să se răspândească și la noi. Că până vin rezultatele testărilor, trece ceva timp. Așa că dacă găsim porci în neregulă, îi ucidem” a explicat Ioan Bogolin, directorul DSVSA BN.

Totiuși, bistrițenii au undă verde la cumpărarea și vânzarea de porci. În județul nostru pesta porcină a afectat doar porcul mistreș, așa că nu există motive de a interzice comerțul. Doar târgurile nu sunt acceptate.

”Oamenii își pot repopula gospodăriile, liniștiți. Atâta timp cât au certificatele și documentele de mișcare. Proprietarul porcului trebuie să solicite veterinarului eliberarea documentului. Acesta face demersul necesar. Dacă e din alt județ, să aibă și aviz interjudețean. Nu interzicem circulația porcului, dar cu actele în regulă, ca să fie identificați. Dacă nu sunt identificați, atunci vor fi confiscați și distruși” a mai spus Bogolin.

În ce privește amenințarea cu pesta porcină, în rândul porcilor mistreți, aceasta este încă o amenințare.

Din șapte fonduri forestiere, doar în cinci există pericol. Târlișua și Agrieș e integral, restul parțial. În zona unde a apărut cazul de pestă porcină, din cei aproximativ 34 de porci mistreți au fost vânați vreo 20 și ceva. Acuma, iarna s-a dus, porcii migrează, deci nu putem spune că nu mai există pericol, că am scăpat. Oricum, în județul nostru e caz fericit că nu a afectat porcul domestic. Vânătoarea porcului mistreț va continua până când în zona unde există focarul să rămână doar 0,5 porci mistreți pe kilometru pătrat” a declarat directorul DSVSA.

Ioan Bogolin a mai subliniat faptul că nu se va impune gospodarilor un număr de porcine pe care să îi aibă în ogradă. Dar li se va da o listă cu obligațiile ce le au, în funcție de numărul de porci deținuți.

”E important ca gospodarii să anunțe medicul veterinar imediat ce văd că porcul are ceva probleme. Atunci lucrurile se pot opri din evoluție. Și dacă se confirmă că e pesta porcină și animalul trebuie sacrificat, vom despăgubi animalul la prețul de piață” au mai spus reprezentanții DSVSA.

Până în 8 Martie, 8857 de proprietari au fost despăgubiți, fiind cheltuiți astfel 251.342.690 lei.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...