Peste 2.000 de voluntari de toate vârstele din județul nostru au participat ieri la evenimentul “Let`s Do It, România!”. Aceștia au îndepărtat din zonele naturale peste 76 de tone de deșeuri.
21 septembrie 2024 a fost Zi de Curățenie Națională în România. Bistrițenii, alături de alți peste 200.000 de voluntari la nivel național, şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la “Let`s Do It, România!”, cu scopul de a strânge deşeurile abandonate din zonele naturale.
La nivelul județului Bistrița-Năsăud, au participat oficial 2.048 de voluntari tineri și adulți (înregistrați și echipați de organizatori cu saci și mănuși), din 16 UAT-uri.
În total au fost adunați 3.790 de saci cu deșeuri, care echivalează cu peste 76 tone deșeuri – spune Cristian Țetcu, coordonator județean Bistrița-Năsăud.
Au răspuns prezent la Ziua Națională de Curățenie unități de învățământ, Inspectoratul pentru Situații de Urgență BN, Inspectoratul de Jandarmi Județean BN, Inspectoratul de Poliție Județean BN, Direcția Silvică BN, ocoale private, SGA BN, Comisariatul Gărzii de Mediu BN, Agenția pentru Protecția Mediului BN, asociații, cluburi sportive locale și firme private.
Zonele naturale igienizate (liziere, poieni, pajiști, maluri de ape curgătoare și lacuri, zone de relaxare, trasee turistice etc) au fost eliberate de peste 76 de tone de deșeuri, în mare parte deșeuri istorice (mai vechi de 1 an), care au fost cartate cu ajutorul aplicației TrashOut, pe parcursul ultimilor ani.
Colectarea, transportul și transferul deșeurilor de pe trasee este realizată de către operatorul Supercom S.A. iar depozitarea se va face la Tărpiu de către Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor S.R.L.
“Anul acesta a fost despre educație pentru natură și despre un județ curat care să ne facă mândri de noi. Conservarea arealelor naturale, indiferent că vorbim de cursuri de apă, pajiști sau păduri, devine o prioritate pentru comunitățile locale iar conceptul “Gândește global, acționează local” este mai actual decât niciodată. Avem mai puțin gunoi în natură? Răspunsul este, din nefericire, nu! Deșeurile abandonate în albiile râurilor, la liziera pădurilor sau pe câmpuri cu ani în urmă pot fi încă acolo, ca dovadă că în acest an am adunat mai multe gunoaie decât anul trecut. Împreună, avem totuși puterea de a schimba lucrurile în bine. Mulțumim tuturor celor care pe 21 septembrie au făcut atât de mult pentru viitorul nostru, al tuturor!” a mai precizat acesta.
Neregula cu acest articol este cuvântul „voluntar”. Nimeni nu mers voluntar la strâns de gunoaie. La instituţiile respective, pentru cine nu a răspuns cu „da” la acest „voluntariat”, va găsi şeful o metodă de persecuţie a salariatului/salariaţilor. Pe timpul lui Ceauşescu toţi elevii au participat în mod VOLUNTAR (ha-ha) la campania de toamnă de recoltare. Ar trebui să mai înceteze metodele astea comuniste de abordare a problemelor.