Un faimos fotograf a vizitat-o recent pe lelea Floarea Cosmi din Runcu Salvei, imortalizând-o în câteva fotografii și lăsându-se cucerit de „femeia energică și dârză” care la venerabila vârstă de 82 de ani „își ține singură casa. Și încă cum! În afară de duminică, care îi este ziua de odihnă și mers la biserică, toate celelalte zile ale săptămânii sunt dedicate gospodăriei…”
Renumitul fotograf Răzvan Voiculescu a vizitat-o recent pe Lelea Floarea Cosmi și s-a declarat cucerit de felul în care cunoscuta opincăreasă a gătit „cea mai renumită plăcintă din zonă”, artistul notând pentru cititorii vinul.ro și rețeta: „După ce a pregătit aluatul și l-a lăsat la dospit, a tăiat bucăți din brânză de vacă amestecată cu brânză de oaie iute. Apoi a urmat slana, bătutul ouălor, mămăliga… Odată plăcinta bine rulată, a fost unsă cu gălbenuș și „împodobită” cu bucăți cărnoase de brânză. Cuptorul bucătăriei se încinsese tocmai bine de la lemnul de fag care ardea mocnit…”, a povestit Răzvan Voiculescu.
Savoarea experienței trăite de artistul fotograf la Runcu Salvei a fost admirabil cuprinsă într-o singură frază: „…odată ce s-a deschis cuptorul, toate amintirile copilăriei ne-au invadat simțurile…”
Fotografiile realizate în gospodăria creatoarei populare din Runcu Salvei au șanse să fie publicate într-un spectaculos volum de fotografii – „Bucătărie hoinară”, care va fi disponibil din 2019, un proiect despre care autorul a punctat pe pagina de pagina de facebook: „Din când în când, în călătoriile mele, am câte un invitat. Pentru el, bucătăria este casă, mumă, iubită și pasiune. Aceste călătorii foto-culinare, îmbinate cu povestea casei, omului și a grădinii unde gătim hai hui, le voi „aduna” în următorul album…”
Răzvan Voiculescu este unul dintre cei mai originali promotori ai României şi satului românesc veritabil. A publicat deja câteva excepţionale albume (Captive dreams, 1998; Inner Light, 1999; România. Ţinuta umilă a splendorii, 2005; Sibiu. De veghe prin cetate, 2007; Iaşi. De vorbă cu timpul, 2007; Dor de ROST. Esenţe, gusturi şi stări româneşti), artistul fiind născut la Bucureşti. A emigrat din ţară în anii ’80, a studiat la Institutul de Arte Plastice din Copenhaga şi s-a specializat la New York și s-a întors la sfârșitul anilor 90 pentru a dezvălui publicului România frumoasă, cu aromele şi gusturile proprii, cu peisajele excepţionale, cu oraşele şi satele în care oamenii încă mai trăiesc şi muncesc româneşte…
Foto @ vinul.ro