Se povestește că grofii Bethlen, care în acele vremuri dominau Becleanul și împrejurimile, se retrăgeau, după partidele de vânătoare, într-o casă impresionantă de lemn. Era situată pe vârful dealului Bileag din Beclenuț, localitate componentă a orașului Beclean.
Cele cinci castele ale orașului erau unite între ele de o imensă grădină exotică plină de arbori aduși tocmai din America, China sau Japonia. Grădina, întinsă pe câteva hectare, era străbătută de canale cu apă, fiind amenajate cascade și fântâni arteziene.
Se spune că au fost tocmiți gondolieri tocmai din Veneția. Aceștia îi plimbau pe nobilii îndrăgostiți pe superbele canale cu apă în care viețuiau lebede și felurite păsări exotice.
Din fascinantul parc de altădată a rămas astăzi doar nostalgia și frumusețea vremurilor apuse. Și un minuscul parc în centrul orașului Beclean, dominat în întregime de… ciori.
În prezent, mai pot fi admirate doar patru dintre conacele şi castelele familiei Bethlen. Între acestea, și castelul contelui Andras Bethlen, în care funcţionează Grupul Şcolar Agricol, construit în secolul al XVIII-lea în stil baroc.
De asemenea, mai poate fi admirat conacul contelui Bela Bethlen construit în 1929. Aici funcţionează spitalul de psihiatrie. În fostul castel al lui Laszlo Bethlen astăzi funcţionează Şcoala Generală „Grigore Silași”. Iar castelul contelui Pal Bethlen, a fost folosit până de curând pe post de primărie.
Ceea ce e impresionant este că toate reședințele grofilor erau legate între ele prin tunele tainice. Iar unele duceau pe sub râul Someș și se desăvârșeau într-o peșteră din dealul Bileag. Prin acele tunele, se spune, servitorii castelelor făceau aprovizionarea cabanei din dealul Bileag cu mâncăruri alese, țuică, lichioruri din Cireșoaia și mai ales cu vin roșu și alb.
După naționalizarea castelelor, galeriile subterane pe sub râul Someș s-au năruit. Cabana de pe vârful dealului a fost mistuită de un incendiu. Urme ale tunelurilor secrete de sub castelele grofilor se mai găsesc și astăzi. Rămâne însă cufundată în mister avuția familiei Bethlen, sute poate mii de poloboace de vin îngropate în dealul Bileag.
Nicolae Avram