Cei care au fost condamnați pentru infracțiuni pe care le-au făcut cu intenție nu vor putea să mai apară pe buletinele de vot. Legea a trecut de Camera Deputaților și a fost inițiată de REPER, împreună cu USR.
Înainte de această lege, persoanele care nu puteau candida pentru funcții publice erau violatorii, pedofilii, traficanți de persoane etc.
„Nu mai este vorba doar despre minori. Vorbim despre toți condamnații, abuzatori de minori sau traficanți de persoane, violatori, corupți si alte soiuri de penali. Este de datoria noastră să nu mai permitem infractorilor să ajungă să conducă și să ia decizii pentru români, fie că vorbim despre comunități locale sau Parlament. A fost nevoie să vină legea să spună că nu e normal așa ceva”, a declarat deputatul Cătălin Teniță în plenul Camerei Deputaților.
„Le mulțumesc tuturor colegilor din societatea civilă, mai precis celor de la Salvați Copiii, care au pus pe masă propunerea privind interzicerea accesului în alegeri a celor condamnați pentru infracțiuni împotriva copiilor, tuturor celorlalte ONG-uri implicate în tema «Fără penali în funcții publice», tuturor cetățenilor care s-au implicat direct și indirect și care se vor implica în societate și în continuare”, mai spune deputatul.
„Este o nouă lege din pachetul de legi împotriva penalilor, după ce am interzis ca un condamnat penal să poată ocupa funcția de Președinte al României.
Dacă nu vor vota pentru modificarea Constituției și continuă să ignore cei peste 1 milion de români care au spus clar că nu mai vor penali în funcții publice, noi continuăm lupta, lege cu lege, în Parlament, pentru a curăța statul de penali”, a scris Nicolae Pavelean, președintele USR BN pe Facebook.
Respect voua pentru o lege mult asteptata de oamenii onesti.
Cititi
pot da legi cum si cat vor atata timp cat nu respecta nimic din astea si ajung la guvernare cu programe si minciuni irealizabile
asta e o lege pentru prosti
Nu mai vorbiti tot felul de prostii. Dupa REABILITAREA JUDECATOREASCA, oricine ar fi, este repus in absolut toate drepturile constitutionale . Pana atunci, normal ca NU , dar dupa aceia, s-ar incalca principiul constitutional , daca cineva ar fi inlaturat fara un temeinic motiv legal .