-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Lazany: Nu e nicio scuză! Spitalele publice ar trebui să fie mai performante ca cele private

Gabriel Lazany, managerul SJUB a participat ieri la o conferință a Colegiului Medicilor din România, pe tema „Spitalele, încotro?”. Lazany a vorbit despre investițiile de la spitalul din Bistrița și a explicat că „spitalele publice ar trebui să fie mai performante ca cele private”. Acesta a venit și cu argumente și exemple de lucruri care pot să fie îmbunătățite la spitalele publice.

Ieri a avut loc o conferință a Colegiului Medicilor din România. Evenimentul desfășurat online a ”adunat” 16 vorbitori, iar tema conferinței a fost „Spitalele din România, ÎNCOTRO?”.  Printre invitați, și managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

Întrebat CUM vede el, ca și economist, schimbările ce trebuie aduse în sistemul public de sănătate, pentru a proteja pacienții și medicii, Lazany a explicat că sistemul public de sănătate NU AR AVEA nicio scuză pentru a nu fi mai performant ca cel privat.

Noi trebuie în primul rând, în sistemul public de sănătate, să ne recunoaștem limitele, să ne inventariem în mod sincer care ne sunt neajunsurile și plusurile și trebuie să pornim de undeva. Nu trebuie să mai privim în urmă, să spunem că nu s-a făcut, că nu se face! Trebuie luat un moment de ZERO. Sistemul de sănătate public nu ar avea, în mod normal, nicio scuză ca să nu fie un sistem performant, și poate chiar mai performant decât este sau se spune că este sistemul privat”, a explicat Gabriel Lazany.

Acesta a adus și argumente pentru această afirmație.

Spre deosebire de sistemul privat de sănătate, sistemul public de sănătate are parte de niște facilități de care cel privat nu beneficiază: subvenționarea salariilor, investiții subvenționate, alocarea de fonduri de la diferite autorități. Și atunci, cu atât mai mult cu cât scopul unui spital public NU este realizarea profitului, toate aceste resurse suplimentare ar trebui să se ducă spre un act medical de calitate superioară”, a susținut managerul SJUB.

Acesta a recunoscut însă că situația actuală nu e ideală, și atunci trebuie gestionate, cu cap, resursele existente: „Trebuie să învățăm să ne gospodărim cum știm noi mai bine

Folosirea resurselor umane existente

Lazany a explicat că ideal ar fi să ai personal din belșug, și bani ca să poți să plătești personalul, dar, TREBUIE creată o facilitate pentru folosirea personalului existent.

Și noi suntem spital COVID, dar avem și activitate non-COVID. Și atunci, pe perioada asta, a pandemiei, activitatea noastră a fost foarte diferită, de la o secție la alta. Secții care au fost supra-solicitate, și altele nu. Ar fi absurd ca un manager de spital să nu aibă posibilitatea să-și redirecționeze oamenii spre zonele unde e nevoie. 

Dacă un medic are o anumită specialitate și nu-l poți muta pe alta, asistenții medicali, infirmierii, personalul auxiliar, ei trebuie să facă față cerințelor oricărei secții. Și managerii de spitale să aibă libertatea de a-i dirija. Noi la Bistrița am prevăzut acest lucru în contractul colectiv de muncă. Și două luni pe an avem voie să detașăm personalul acolo unde e nevoie. Dar acest lucru ar trebui să fie mult mai facil. Astfel încât să nu ne confruntăm cu amenințări din partea personalului cu Sindicatul și alte și alte amenințări. Ci să îl folosim eficient”, a explicat managerl SJUB.

Infrastructură medicală performantă

Gabriel Lazany a explicat că nu se poate ajunge la așa ceva de pe o zi pe alta.

„Noi la Bistrița lucrăm de ani buni pe proiecte mari, și chiar am reușit realizarea a încă unui bloc operator de 1.500 mp, o secție de chirurgie de 1.500 mp. Am reabilitat secția de ATI și avem încă multe proiecte în derulare. Acum suntem pe cale să inaugurăm al treilea heliport construit pe o terasă, a spitalelor din România. Așteptăm ordinul de Ministru și apoi autorizarea.

Eu conduc un spital subordonat Consiliului Județean BN – autoritate locală. Și e un lucru benefic pentru că la Bistrița-Năsăud, CJ BN a înțeles care e importanța sănătății. A acceptat orice proiect bine întocmit și a fost votat de consilieri în unanimitate, indiferent de culoarea politică. Deci la noi, mare parte din proiecte sunt pe fonduri europene”, a exemplificat Lazany faptul că se POATE avea infrastructură performantă și în sistemul public de sănătate.

Totuși, acesta a recunoscut că există DOUĂ probleme la accesarea de fonduri europene:

  1. Foarte multe spitale NU pot să facă lucrări de reabilitare pe Fonduri Europene pentru că NU îndeplinesc primul criteriu de eligibilitate – să facă dovada proprietății. Aici ar trebui făcută o inventariere a sistemului medical și o ușurare din punct de vedere legislativ a condițiilor de întăbulare a spitalelor, ca să aibă acces facil la fondurile europene.
  2.  Noi ne confruntăm cu o foarte mare de rigiditate a sistemului. De când începi studiul de fezabilitate și până primești banii, se modifică unele lucruri. Și atunci trebuie să vezi dacă te reapuci de proiect sau iei banii și vezi cum rezolvi lucrurile pe parcurs. De la depunere și până la finanțare ar trebui să fie un drum mult mai scurt”, a mai explicat Gabriel Lazany.

La finalul intervenției sale, Gabriel Lazany a subliniat din nou că cel mai bun lucru, în momentul de față, este gestionarea corectă a resurselor DEJA existente.

CERT este că sănătatea e prioritară și NU e ieftină! Dar, până ajungem să construim spitale noi – ceea ce ar fi ideal – trebuie să facem o inventariere a ceea ce avem și să ne gospodărim cum știm noi mai bine”, a concluzionat Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Întreaga conferință poate fi urmărită mai jos. Intervenția managerului SJUB se poate asculta de la 01.49.00:

[arve url=”https://www.facebook.com/ColegiulMedicilorDinRomania/videos/244163390537258″ loop=”no” muted=”no” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...