Primăria Bistrița se pregătește să mai ia un credit de angajament de 15,7 milioane de lei, pentru cofinanțarea a 7 proiecte. Printre ele se numără și regenerarea urbană a lacului MHC, lăsat de izbeliște de decenii. Pentru acest proiect, municipalitatea vrea să acceseze fonduri europene. Valoarea proiectului s-ar apropia de 9 milioane de euro.
Pe masa consilierilor locali la ședința din această săptămână se va afla un proiect care presupune credite de angajament în valoare de peste 15,7 milioane de lei, pentru cofinanțarea a 7 proiecte. Cum explică Primăria acest credit?
„Întrucât până la această dată, Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul 2021 nu este aprobat, cauza fiind neaprobarea încă a Bugetului de stat pe anul 2021, inițierea procedurilor de achiziție pentru unele obiective de investiții, aflate sub incidența unor contracte de finanțare nerambursabilă sau pentru pregătirea unor proiecte pentru obținerea finanțării, impune aprobarea de credite de angajament, obiectivele repective urmând a fi cuprinse în programul de investiții și aprobate odată cu aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Printre proiectele pentru care se ia acest credit se numără și reabilitarea și modernizarea grădiniței și creșei de pe Aleea Plăieșului, reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic de Servicii, drumul de acces și utilitățile aferente Complexului Sportiv Polivalent, dar și un coridor de mobilitate durabilă aferent Râului Bistrița și regenerarea urbană în zona Lac MHC.
De coridorul de mobilitate durabilă s-a mai vorbit, dorindu-se practic o linie nouă de transport public cu bandă dedicată, cu piste de cicliști și zone pietonale. În cadrul acestui proiect ar urma să fie reabilitate sau construite noi punți pietonale și poduri auto peste râul Bistrița, dar și să se amenajeze un „park&ride” în zona Wonderland. Proiectul ar urma să coste aproape 30 de milioane de euro. Bistrițeanul.ro a mai scris despre acest proiect AICI.
Despre regenerarea urbană în zona Lac MHC nu se cunosc multe detalii. Potrivit unor informații publicate pe site-ul oficial al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, materializarea proiectului ar urma să coste aproape 9 milioane de euro.
„Pentru aceste două proiecte (n.r. regenerarea urbană în zona Lac MHC și coridorul de mobilitate durabilă) este necesară achiziția cu celeritate a expertizelor tehnice, a consultanței tehnice precum și a documentațiilor tehnico-economice, care trebuie finalizate până la 31.12.2021”, se mai arată în proiectul de hotărâre.