Creioane 3D, ochelari pentru realitate virtuală, tablă inteligentă cu sistem audio-video complet – toate acestea se vor regăsi în mai multe școli din Bistrița-Năsăud, care au primit finanțări pentru „laboaratoare smart”. 60.000 de euro costă amenajarea unei asemenea clase, care poate fi folosită la mai multe discipline.
15 școli din Bistrița-Năsăud vor fi dotate cu laboratoare smart. Este vorba atât de unități de învățământ din mediul urban, cât și din mediul rural. Valoarea dotărilor unei astfel de clase ajunge la 60.000 de euro.
Școlile care au primit finanțare pentru astfel de laboratoare smart sunt: Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, Clubul Copiilor din Beclean, Liceul Tehnologic Agricol Beclean, Liceul Silvic Transilvania Năsăud, Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud, Liceul Economic Năsăud, dar și Liceul Teoretic „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, Liceul Tehnologic „Ioan Căian Românul”.
Au primit finanțare și mai multe unități de învățământ din Bistrița: Liceul Teoretic Sanitar Bistrița, Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, Liceul de Muzică, Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Colegiul Tehnic INFOEL, Colegiul Național „Andrei Mureșanu, Liceul Tehnologic Agricol Bistrița.
Clasele respective vor avea între 12 și 25 de terminale smart, fiecare cu touchscreen, căști, creioane 3D și ochelari pentru realitatea virtuală. Acestea vor fi dotate cu un robot modular, cu multiple configurații care va permite o gamă variată de experimente.
De asemenea, clasele vor fi dotate cu table inteligente cu sistem audio-video complet, care vor putea fi folosite atât la predare, cât și la videoconferințe. Va fi amenajat un „perete de agricultură verde hidroponică”, un dulăpior unde elevii pot cultiva plante, sistemul de irigare făcându-se automatizat, cu ajutorul calculatorului.
Elevii vor avea acces la lecții moderne, interactive, facilitate de animații și modele 3D. Mobilierul va fi modern și complet integrat și adaptat tehnologiilor avansate.