-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

La noi, fala e la ea acasă! Casele spectaculoase ridicate de „străinezii” din județ au făcut înconjurul țării

De la mici cocioabe până la palate impetuoase ai zice că e cale lungă. Până în vestul Europei și înapoi, mai exact. Faptul că tot mai mulți români aleg calea străinătății nu e un secret. Străinii s-au gândit să-l descopere puțin mai mult și iată ce a ieșit.

Vernisată anul trecut la sfârșit de martie la Biserica Evanghelică, expoziția „Minunata lume nouă – Case de vis ale migranților” s-a întors acum în Germania după un popas în patru orașe din România. Cei de la Cluj, București, Timișoara și Bistrița au fost norocoșii care au putut admira caselor imense de la noi din țară, surprinse în imagini.

Probabil cu toții cunoaștem palatele impunătoare ce te întâmpină în localitățile Uriu, Reteag sau Ciceu Mihăiești. Fiind în județul nostru, ele sunt cel mai relevant exemplu. Aceste sate aproape că pot fi transformate în obiective turistice pentru iubitorii de grandoare. Elementele din granit și marmură domină, pe lângă turnulețele care par să facă concurs. Nu știm încă dacă numărul sau calitatea elementelor este mai importantă, dar cert este că niciun vecin nu se lasă mai prejos ca altul. „Cu cât mai mult, cu atât mai bine!” pare a fi deviza după care funcționează construcția caselor.

Țara Oașului, Bucovina, Maramureș, dar și alte regiuni din partea de nord a României au fost locurile alese pentru valorificarea subiectului expoziției.

Fenomenul migrației, tradiția vs modernitate, problema Euro-orfanilor sau ciocnirea între culturi sunt doar câteva dintre temele studiate în cadrul acestei expoziții. Sociologii sunt tot mai interesați de aceste subiecte ce prezintă o importanță majoră în contextul globalizării. În fiecare an numărul emigranților români atinge ordinul sutelor de mii.

Majoritatea pleacă pentru a-și asigura un trai decent, însă regula nu se aplică pentru posesorii de vile gigante. Aceștia se duc să muncească în Franța, Germania sau Marea Britanie și lasă în urmă copii pentru a putea fi „patroni” la ei acasă. Pe lângă casele care îți taie răsuflarea, bolidele sunt și ele un motiv de mândrie. Doar mărci una și una conduc românii care traversează granițe pentru a se îmbogăți.

Majoritatea fotografiilor expoziţiei sunt realizate de Petruţ Călinescu. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie: Remus Gabriel Anghel, Eli Bădică, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionuţ Dulămiţă, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoară, Cristina Toderaş, Amelia Tue, Ciprian Vaţe.

Întregul proiect este organizat de Departamentul Europa Centrală şi de Sud-Est din cadrul Muzeului Culturilor Europene din Berlin și Institutul Cultural Român din Berlin. Expoziția a fost curatoriată de Beate Wild și Raluca Buțincu Betea.

Foto: Google Photos

Marina Coroian 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...