-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

La Bistrița, țânțarii care transmit West Nile nu sperie pe nimeni

Virusul West Nile, transmis de țânțari, a curmat prima viață. Deși în zona județului nostru încă nu s-au semnalat contaminări, trebuie luate măsuri! Unele depind de autorități, altele de fiecare om în parte sau asociațiile de locatari.

În perioada călduroasă a anului apare riscul contaminării cu virusul West Nile. Acesta este transmis de țânțari și poate fi chiar fatal.

Din 2 mai până în 8 august au fost semnalate 23 de cazuri de infecție cu virusul acesta, din care 11 doar în ultima săptămână.

Din nefericire, un bărbat din Galați a murit, acesta având și alte afecțiuni.

În perioada verii, mai ales, există această posibilitate de infectare cu virusul West Nile. Mai ales dacă e un sezon mai ploios, atunci riscul e crescut. Cu cât sunt mai mulți țânțari într-o zonă, cu atât riscul e mai mare de transmitere a acestui virus”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șefa DSP BN, Anca Andrițoiu.

Manifestări ale contaminării cu West Nile

Odată ce o persoană este mușcată de țânțar și este contaminată cu acest virus, pot apărea manifestări variate.

Manifestări simple

  • febră
  • dureri de cap
  • greață
  • vărsături
  • dureri musculare
  • erupții cutanate

Manifestări grave

  • febră mare
  • manifestări asemănătoare meningitei
  • convulsii
  • paralizie
  • deces

Contaminarea cu virusul West Nile poate fi stopată dacă se iau unele măsuri preventive. Acestea țin de autoritățile locale, asociațiile de locatari sau cetățeni.

Măsuri preventive

„Fiecare administrație locală își face un plan de dezinsecție, pe care ni-l prezintă nouă. Aceștia sunt obligați să facă o dezinsecție la începutul și sfârșitul sezonului cald. Iar apoi, dacă e și unul ploios, se mai adaugă la numărul de dezinsecții necesare. Apoi e neapărat să se evacueze apa din instalații, subsoluri, să se îndepărteze gunoaiele. Cu cât o zonă e mai umedă, cu atât sunt mai mulți țânțari și riscul contaminării e mai mare”, a mai explicat Anca Andrițoiu.

Primăria Bistrița are un plan de dezinsecția a spațiilor verzi din domeniul public. Pentru zona locuințelor, trebuie făcută cerere.

„Avem un plan de dezinsecție a spațiilor verzi de pe domeniul public sau în zona instituțiilor publice. Îl aplicăm de ani buni și e o regulă. În ce privește proprietățile și inclusiv blocurile, facem dezinsecție doar în urma solicitărilor asociaților de locatari. Altfel, noi nu intrăm cu forța. Dacă se face solicitare, mergem și acolo. În rest, facem dezinsecție, de două sau trei ori, pe domeniul public”, a explicat Mihai Ruști, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița.

Ca și populație, obligația fiecăruia e de a se feri cât mai mult de mușcăturile de țânțari. Recomandările sunt:

  • plase la geamuri
  • evitarea, pe cât posibil, a zonelor umede
  • să nu se doarmă în aer liber
  • purtarea de pantaloni și bluze cu mâneci lungi în păduri
  • folosirea spray-urilor și a cremelor ce protejează împotriva mușcăturilor de țânțari

Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Bistrița – Năsăud, în județul nostru nu a fost înregistrat niciun caz de contaminare cu West Nile.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...