0.3 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

Cercetători și experți din 12 țări iau la pas în următorii trei ani localitatea Jelna, pentru a-i afla secretele și a o pune în valoare

Universitatea Babeș Bolyai a câștigat o finanțare de 3 milioane de euro, de la Comisia Europeană, pentru un proiect de tip „cercetare și inovare”, care va reuni cercetători și experți din 12 țări europene. Printre localitățile luate în calcul de experți și cercetători este și localitatea Jelna.

Potrivit unui comunicat al UBB, cercetători și experți în dezvoltare comunitară din 12 țări europene, coordonați de Universitatea Babeș-Bolyai, vor analiza strategii de gestionare a resurselor din ultimii 800 de ani din comunități rurale și urbane pentru a oferi generațiilor de azi exemple puternice de dezvoltare durabilă.

Activitățile se vor desfășura în perioada 2024 – 2026, proiectul fiind finanțat de Comisia Europeană, cu 3 milioane de euro. Este luată în calcul Sighișoara, dar și localitatea Jelna, din Bistrița-Năsăud.

„Dr. Dincă va îndruma, alături de colegi din UBB, o amplă echipă internațională din mediul academic, istorici în primul rând, dar și geografi, filologi, arhitecți, sociologi, informaticieni, împreună cu specialiști în facilitare comunitară, comunicare și marketing teritorial. Întregul grup de experți își propune să acorde o atenție crescută moștenirii culturale, textuale și orale create de locuitorii așezărilor mici și mijlocii, localități aflate multă vreme – din perspectiva interesului acordat de mediile de cercetare – în umbra marilor monumente și contexte istorice de importanță națională sau transfrontalieră. În final, acest efort de cercetare pentru a recupera soluții de maximizare a resurselor de-a lungul unei perioade lungi de timp, implementate intuitiv de comunitățile mici, va permite transferul de cunoaștere dinspre mediul academic, către instituțiile locale de păstrare a memoriei, cum ar fi muzee, arhive ori biblioteci, astfel încât și cetățenii de azi să contribuie activ la dezvoltarea durabilă a patrimoniului moștenit”, se mai arată în comunicatul UBB.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...