-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Izvorul Tămăduirii, într-o superbă icoană a Muzeului Grăniceresc din Năsăud. A fost comandată de împăratul Iosif II

Muzeul Grăniceresc din Năsăud deţine în patrimoniu o serie de icoane comandate de împăratul Iosif II pentru iconostasul bisericii din Şanţ. Între acestea – și o superbă şi valoroasă reprezentare a praznicului „Izvorul Tămăduirii”, pe care-l sărbătorim astăzi.

În „Monografia comunei mari Rodna-Nouă” scrisă de preotul Pamfil Grapini, în 1903, se povestește că „Împăratul Iosif II, ca principe absolutist, fără multe formalităţi, în 1773 când a fost aici ….. a dispus să se caute un măiestru pictor care să facă iconostas după ritul grec.

Și a donat un rând de veşminte (odăjdii) şi un potir, o patenă (disc) şi o stea, pe seama bisericii parohiale. Cu acesta s-a pus baza la parohie de a avut biserică proprie”.

Biserica actuală a înlocuit la începutul secolului XX precedentul lăcaş – transmit cei de la Muzeul Grăniceresc din Năsăud.

Vechiul iconostas a fost schimbat cu unul nou, pictat de renumitul pictor Octavian Smigelschi, din Alba Iulia.

Printre picturile păstrate la Muzeul din Năsăud, provenite din primul iconostas, se află o superbă şi valoroasă icoană ce reprezintă praznicul „Izvorul Tămăduirii”, pe care-l sărbătorim astăzi.

În fiecare an, în prima vineri după Paști, creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, care amintește rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor.

Numele Izvorul Tămăduirii face referire la o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

În toate bisericile ortodoxe din judeţ şi din ţară creștinii vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică.

Și ea este investită cu puteri miraculoase şi vindecătoare, precum apa sfinţită de Bobotează (Agheasma Mare).

*****

Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit într-o păadure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor. Orbul s-a vindecat de orbire.

Pentru a mulțumi Maicii Domnului, cand a ajuns imparat, Leon cel Mare a ridicat in apropierea izvorului o biserică. Se spune că aici s-au săvârșit apoi multe minuni. Biserica, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat in Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V – VI.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...