Pornind de la cazul profesoarei din Ploiești, care a fost înjunghiată, Cristina Iurișniți vrea să depună o modificare legislativă. Profesorii ar trebui să se ocupe DOAR de activități educaționale. Iar „de serviciu pe școală” să se ocupe alții, căci violența în școli e în creștere.
În ianuarie, o profesoară din Ploiești a fost înjunghiată, în fața cancelariei, de un fost elev, ce fusese exmatriculat.
Culmea, comisia care a cercetat cazul a explicat că și profesoara este de vină pentru incident. Aceasta era „de serviciu pe școală”, și, în loc să se afle la poartă, se afla în fața cancelariei.
În acest context, deputatul Cristina Iurișniți vrea să depună o inițiativă legislativă prin care profesorii să se ocupe strict de activități educaționale.
„Violența în școli este în creștere. De aceea vreau să propun o modificare legislativă ce va consta în modificarea articolului care prevede obligația profesorilor de a avea serviciu pe școală. Aceasta ține de regulamentul de ordine interioară. Se poate prevedea în legea 1/2011, legea educației, că profesorii trebuie să aibă exclusiv în fișa postului activități de învățare, predare, evaluare, activități educaționale și în niciun caz să nu facă pe oamenii de ordine, pe portarii sau alte atribuții”, a spus Cristina Iurișniți.
Aceasta a explicat faptul că sunt alte categorii de persoane care ar putea prelua această „slujbă”.
„Ca supraveghetori, de serviciu pe școală, ar putea fi studenți care să facă practică și care să aibă acest rol, așa cum e în alte sisteme de educație, profesori care sunt instruiți în acest sens. Să știe cum să gestioneze conflicte. Sau firme specializate de pază. Că până la urmă, trebuie să ai și o specializare în acest sens. Adică, acea profesoară putea fi înjunghiată la poartă și nu în fața cancelariei. Nu despre asta e vorba. Ci despre siguranța reală din școli. Și faptul că conducerea școlii din Ploiești a găsit-o pe doamna profesoară vinovată, mi se pare cel puțin condamnabil. E absolut absurd acest comunicat”, a concluzionat deputatul bistrițean.
Vă reamintim că în urmă cu câteva săptămâni, un elev de la Grigore Moisil a luat cu el un cuțit, pentru a-l folosi în încheierea unei dispute cu un coleg de liceu, minor.
Mai multe despre acest subiect puteți reciti AICI:
Tânărul cu cuțitul, elev de nota 10 la purtare! UNDE a avut loc incidentul: