Anul școlar 2019- 2020 aduce unele modificări în ceea ce privește clasele de la unele licee și școli profesionale. CNLR și INFOEL sunt printre școlile de prestigiu care au de pierdut. Deputatul Cristina Iurișniți susține că există riscul ca elevi cu medii mari să ajungă la școli profesionale.
Elevii care se vor înscrie la liceu, în anul școlar 2019- 2020, ar risca, conform deputatului Iurișniți, să ajungă la școli profesionale, deși au medii mari.
„Statul face economii, și în disperarea lor, taie din toate părțile. Și au ales să taie din învățământ. Așa că vor dispărea, la noi în județ, șapte clase. Iar elevii care se înscriu la liceu riscă să nu intre la profilul dorit, sau să ajungă la școli profesionale, cu medii mari, din cauza reducerii numărului de clase”, a explicat Cristina Iurișniți într-o conferință de presă.
În județul nostru, ar dispărea 10 clase de la liceele teoretice, șapte doar din Bistrița:
Colegiul Național „Liviu Rebreanu”- 1 clasă de Filologie din 8
Colegiul Tehnic INFOEL – 1 clasă de Economic/ Tehnician Economic din 6
Liceul Grigore Moisil – 1 clasă Protecția Mediului din 3
Liceul de Servicii Bistrița – 1 clasă Turism și Alimentație din 2
Liceul Forestier – rămîne fără clasa de Economic : una din una tăiată
Liceul Agricol Bistrița- rămâne fără două clase, una de technician veterinar și o alta de Industrie Alimentară
Liceul Agricol Beclean- 1 clasă de Tehnician economic din 2
Liceul Economic Năsăud – 1 clasă Mate-Info din 4
Liceul Solomon Haliță Sg. Băi – 1 clasă de Economic din 5
Situația claselor rămâne la fel pentru Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, Liceul Sanitar, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Național „Petru Rareș”, Colegiul Național „George Coșbuc”.
Motivul pentru care unii elevi ar putea ajunge, cu medii mari, la școlile profesionale e datorat și faptului că la acestea, numărul de clase crește.
Concret, dacă în 2018 au existat 31 de clase, pentru 2019 va fi vorba de 36 de clase, cu 5 clase mai mult decât în 2018.