Iulia Moldovan, născută la Bistrița în 1983, acum stabilită în Spania, a fost timp de aproape un deceniu cea mai bună gimnastă a României. A câștigat numeroase medalii la competiții naționale și turnee internaționale. Fuga ei din echipa de gimnastică ritmică a României s-a transformat într-un scandal național – un subiect de interes pentru fanii acestui sport, chiar și azi. „Fuga pe vârfuri”, de Marta Moreno, este cartea care spune emoționanta sa poveste.
Volumul „Fuga pe vârfuri” a apărut inițial în Spania, acum doi ani, fiind tradus recent și în România, la Editura ap! (ACT și Politon).
Prefața cărții este semnată de Irina Deleanu, președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică, cu care Iulia s-a antrenat o perioadă. Fosta antrenoare vorbește cu mare afecțiune despre acest „bulgăre de aur” al gimnasticii ritmice românești.
De altfel, Iulia Moldovan a revenit la Bistrița în această vară, vizitând și sala de gimnastică în care s-a antrenat.
„După 34 de ani de la debutul meu în acest sport – sala mi s-a părut aproape neschimbată! M-am întâlnit și cu prima mea antrenoare, cea care m-a descoperit la Bistrița – doamna Doina Pasmangia. A fost emoționant și tare frumos să depănăm amintiri!
De fapt eu n-am pierdut niciodată contactul – nici cu dânsa, și nici cu doamna Ica Sigartău, cu care m-am antrenat tot la Bistrița, spre finalul carierei mele” a povestit Iulia Moldovan, pentru Bistrițeanul.ro.
Am vrut să aflăm cum sunt antrenamentele acum, având în vedere că Iulia Moldovan este acum ea însăși antrenoare, în Spania.
„Ca și atrenoare la clubul meu din Ontinyent (Valencia), pot spune că sunt și dură, și strictă, uneori. Pentru că altfel nu poți face performanță. Totuși, antrenamentele nu nust chiar ca atunci „pe vremea mea”. Ne adaptăm din mers la noile generații de copii și părinți…
Să antrenez sportive în Spania pentru mine este un vis împlinit! Am început să antrenez aici la clubul din Ontinyent acum 22 de ani. Am avut norocul să dau de oameni buni, care m-au ajutat să obțin actele de rezidență. M-am simțit apreciată, prețuită și iubită încă din primele clipe! După 3 ani de muncă, antrenând primul meu ansamblu, am reușit să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului spaniol.
Iar de atunci și până în prezent, Ontinyent se menține printre cluburile cele mai bune din Spania! Anul trecut la Campionatul Mondial de la Cluj, în anasamblul Spaniei a concurat o gimnastă de-a mea, Alba Vidal! Nu credeam vreodată că o gimnastă pregatită de mine va face parte din echipa Spaniei și că va concura la Mondiale, chiar la mine acasă, în România!
Îmi place să antrenez aici. Iubesc Spania și mă simt iubită! Deocamdată nu m-am gândit să mă întorc acasă, să mă apuc de antrenorat aici, în România… Dar nu se știe niciodată…! Mi-e drag să vin acasă, casa mea este România. Dar îmi place și în Spania!”, ne-a mai mărturisit Iulia Moldovan.
Despre experiența cu volumul „Fuga pe vârfuri”, Iulia Moldovan recunoaște că a fost extraodinară.
„A fost o surpriză așa de faină! Nu știam că se va lansa așa de repede și că va placea atât de mult! Este „un mare vis devenit realitate”. Mii de mulțumiri tuturor celor care m-au ajutat în acest proiect!
Când mi s-a propus colaborarea cu editura ACT și Politon nu-mi venea să cred. Îmi doream foarte mult să iasă în română, iar pe această cale le mulțumesc pentru profesionalism! Sunt trei versiuni foarte frumoase – audio mp3, ebook și cartea fizică. Prefața este scrisă de doamna Irina Deleanu, președinta Federației Române de Gimnastică Rítmică. „Cuvântul înainte” îi aparține doamnei María Gîrba, antrenor emerit al sportului. Ambele ocupă un rol foarte important în viața mea…
A fost și emoționant, și dureros să retrăiesc evenimentele din trecut. A fost și frumos! Nu am cuvinte să descriu ce simt… Am primit atâtea mesaje foarte frumoase de la rude, foste și actuale gimnaste, oameni pe care îi apreciez, foști colegi de liceu și de facultate, foști profesori. Am primit mesaje și de la oameni pe care nu-i cunosc deloc… Mă bucur tare mult că „Fuga pe vârfuri” place și sper să ajungă la câți mai mulți cititori! Recunoascătoare și fericită… Așa mă simt!
Cât despre planurile de viitor… Îmi doresc să trăiesc liniștit și frumos alături de familia mea și, bineînțeles, să-mi continui activitatea de antrenoare!”, a povestit Iulia Moldovan pentru Bistrițeanul.ro.
„Este o carte ce poate fi citită, cred eu, de la mic la mare, cu bune și mai puțin bune! Sper din toata inima să placă și cititorilor români. Sper să-i inspire să-și urmeze drumul visurilor lor, pentru că ele nu dezamăgesc niciodată. Pentru mine a funcționat!”, a declarat Iulia Moldovan.
Autoarea cărții, Marta Moreno (Valencia, 1989), este licențiată în jurnalism la Universitatea CEU Cardenal Herrera. Cariera ei profesională s-a concentrat pe comunicare politică și instituțională. Fuga pe vârfuri: Mărturia gimnastei Iulia Moldovan este prima ei carte, scrisă din dorința de a face cunoscută povestea gimnastei Iulia Moldovan.
„Încrederea pe care mi-a acordat-o Iulia pentru a-i reda povestea în aceste pagini a fost un adevărat privilegiu pentru mine. Aș dori să subliniez că, în timpul tuturor interviurilor, când îmi povestea despre viața ei, întotdeauna prevala dragostea și respectul față de acest sport și față de toate persoanele care au însoțit-o în diferitele momente din parcursul ei. Povestea ei merita să fie spusă, ca mărturie a uneia dintre cele mai mari gimnaste ale României”, a punctat Marta Moreno.