24 iunie este desemnată Ziua Iei. Frumusețea iei românești, mai exact a portului din Țara Năsăudului, va putea fi admirată și de italieni. Silvia Floarea Toth va expune mâine, la Roma, două porturi populare.
Ia este o piesă vestimentară unică, ce are o încărcătură istorică și o frumusețe aparte. Tocmai de aceea i-a fost dedicată o zi de „recunoaștere”. 24 iunie este Ziua Iei și românii, din toate colțurile lumii, îmbracă ia cu mare drag în această zi.
Italienii vor avea ocazia mâine să admire nu doar ia, ci și portul popular din Țara Năsăudului. Două astfel de compleuri vor fi expuse de Silvia Floarea Toth, la Roma, în cadrul unei expoziţii organizate de Liga studenţilor români din străinătate, filiala Italia, la sediul „Accademia di Romania a Roma”, sub patronajul Ambasadei României în Italia şi cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Conform Agerpres, bistrițeanca este o adevărată artistă, ce îmbină fotografia cu frumusețea portului popular și a datinilor și tradițiilor de pe meleagurile noastre.
Aceasta a mai expus din operele sale și la București, Viena și Munchen.Aceasta și-a început „activitatea” online, iar imaginile sale au fost apreciate și de aici au curs și invitațiile de a participa la diferite expoziții.
„Social media este un instrument foarte puternic şi la îndemâna oricui. Am vrut să-l folosesc pentru a ajunge la tineri, pentru că scopul meu este de a transmite generaţiei următoare frumuseţea trecutului. Când spuneai «ţăran’, era sinonim cu «şleampăt», «needucat», «limitat». Am vrut să demonstrez că ţăranul a creat o întreagă civilizaţie, că arta şi cultura ţărănească sunt o comoară ce nu trebuie lăsată să se distrugă. Din fericire, mesajul meu a fost primit nesperat de bine. Nici nu pot descrie ce bucurie simt când văd că tinerii poartă costumul popular aşa cum trebuie, cu naturaleţe şi bucurie. Îmi place să cred că şi eu am contribuit la schimbarea mentalităţii lor”, a declarat, pentru AGERPRES, Silvia-Floarea Toth.
Silvia are în colecția sa în jur de 1.500 de piese de port popular, la care se adaugă ţesături pentru casă, ceramică, icoane, mobilier, unelte şi fotografii vechi. Cele mai vechi piese din colecţie sunt o ladă de zestre de lemn şi câteva piese de port popular din secolul al XIX-lea.
Mai multe despre pasiunea bistrițencei pentru portul popular și tradițiile din județul nostru puteți citi AICI.