Pompierii militari sunt cei care asigură transportul pacienților suspecți sau confirmați cu coronavirus, în condiții de maximă siguranță. Oamenii își fac semnul crucii când văd pompierii complet echipați în alb. VEZI reacția ofițerului care coordonează echipajele specializate de la ISU BN.
Pacienții suspecți sau confirmați pozitiv cu coronavirus sunt transportați în condiții de maximă siguranță de către pompierii militari. Zece pompieri sunt pregătiți să intervină la orice oră din zi și din noapte.
„Zece pompieri militari bistrițeni sunt împărțiți în trei ture de serviciu, pentru a asigura misiuni de transport în condiții de maximă siguranță, decontaminare personal și tehnică de intervenție. Ei sunt în linia întâi, dar în spatele lor, sunt pregătiți și alți pompieri militari să sprijine cu tot ce este posibil, logistic și operativ, pentru ca misiunile încredințate să fie duse la bun sfârșit.”, transmit reprezentanții ISU BN.
Cel care coordonează aceste echipaje specializate a făcut o mărturisire emoționantă. Paul Moldovan, ofițer specialist CBRN în ISU Bistrița-Năsăud, spune că oamenii își fac semnul Crucii atunci când văd pompierii îmbrăcați în alb.
„Trecem prin satele județului și atunci când oamenii ne văd echipați complet, în alb, își fac semnul Crucii, pentru că știu că misiunea are legătură cu prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Întâlnim astfel de reacții și când avem misiuni în mediul urban. Sunt reacții de la geamurile caselor sau din porțile gospodăriilor. Îmi place să cred că pe lângă îngrijorarea generală, oamenii ne susțin moral și asta ne încurajează să ne ducem misiunile la bun sfârșit.”, mărturisește coordonatorul acestor echipaje.
Paul Moldovan mai spune că cel mai mare ajutor pe care bistrițenii îl pot oferi pompierilor este ca, în aceste momente grele pentru toată lumea, să respecte măsurile adoptate de autorități: să stea acasă, să evite deplasările care nu sunt absolut necesare sau contactele cu alte persoane, în afară de cei cu care locuiesc. Să înțeleagă rolul esențial pe care îl are fiecare dintre noi, salvator sau cetățean.
„Dacă îi întrebi <Ți-e teamă?>, vor răspunde <Ne-am pregătit la exerciții de-a lungul timpului și ne pregătim zilnic să îi sprijinim și pe colegii mai noi din echipă. Responsabilitatea este enormă față de toată lumea, familie, colegi, dar suntem pregătiți să aplicăm întocmai procedurile după care lucrăm să ne întoarcem sănătoși acasă.>”, mai transmit reprezentanții ISU BN.
Misiunile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 sunt gestionate în sistem integrat de către Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Bistrița-Năsăud și însumează eforturile tuturor celor din prima linie: personal medical, pompieri, politiști, jandarmi, militari, autoritățile publice locale și voluntari.
„O vorbă a locului sintetizează cel mai bine ce se întâmplă în această perioadă: <Tragem toți la aceeași căruță…>”, concluzionează reprezentanții ISU.
Foto @ ISU BN