O casă de pe strada Ion Pop Reteganu din Bistrița a fost cuprinsă de flăcări marți dimineața. Pompierii bistrițeni s-au luptat 3 ore să stingă incendiul și spun că pe timpul intervenției niciun hidrant de la care s-a încercat alimentarea nu a funcționat. „Hidranții stradali pot fi afectați pe timpul iernii de îngheț” – explică ISU BN.
Nu mai puțin de 3 ore s-au luptat pompierii bistrițeni să stingă flăcările care au cuprins o casă de pe strada Ion Pop Reteganu marți dimineața. Munca le-a fost îngreunată de faptul că niciun hidrant din zona respectivă nu funcționa.
Din fericire, aceștia au avut la îndemână patru autospeciale cu apă, fiind doar o singură casă afectată și s-au descurcat.
Situația se putea complica însă, cu puțin vânt, prin extinderea incendiului la casa ridicată la nici un metru de cea care a luat foc, iar dezastrul ar fi fost și mai mare.
„Pe timpul intervenției, niciun hidrant de la care s-a încercat alimentarea nu a funcționat. Situația hidranților din zona unde s-a produs incendiul a fost reverificată la câteva ore după finalizarea intervenției, constatându-se că hidranții respectivi nu erau funcționali„, au explicat reprezentanții ISU BN pentru Bistrițeanul.ro.
Potrivit acestora, hidranții pot fi afectați pe timpul iernii de îngheț, iar în unele situații de urgență provocate de incendii nu funcționează în parametri normali sau deloc.
„Hidranții se află în responsabilitatea administratorului rețelei de alimentare cu apă. Verificarea și menținerea lor în stare de funcționare intră în atribuțiile beneficiarului rețelei de alimentare cu apă, care trebuie să aplice un program propriu de control și verificări, inclusiv să stabilească un grafic de mentenanță.
Având în vedere că o instalație de stingere a incendiilor cu hidranți exteriori poate sta fără utilizare perioade de timp îndelungate trebuie elaborată o procedură documentată de control, verificare și mentenanță a sistemului care să asigure funcționarea corectă și eficientă a instalației în caz de incendiu„, au mai adăugat cei de la ISU BN.
În ultimii ani, au fost aplicate două amenzi și patru avertismente pentru nefuncționarea unor hidranți exteriori, respectiv nerealizarea verificării periodice.
Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi mai jos:
hidranții sunt prevăzuti cu sistem anti îngheț din fabrica, adică în momentul în care un hidrant este închis apa din acel hidrant se scurge în sol, deci nu are cum sa înghețe, ar trebui văzut cine i-a montat daca au respectat condițiile de montaj, sau cine le-a făcut revizia , sau poate nici măcar nu sunt alimentați cu apa, sau multe alte cauze ce țin de regia de apa, restul sunt povesti pentru copii, va rog nu ne mai mințiți pe fata