107 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din Bistrița-Năsăud funcționează acum cu prezență fizică a elevilor, a anunțat prof. Aurelia Dan, într-o ședință cu directorii din județ. 16 unități de învățământ funcționează acum în sistem online. Pentru că în aceste școli rata de vaccinare nu este de 60%.
„N-o să vă placă ce vă spun, dar nu am încotro. Am răspuns săptămâna trecută tuturor nemulţumirilor părinţilor, mai ales în unităţile de învăţământ unde rata de vaccinare era sub 60%.
Ne-am asumat noi, la nivelul inspectoratului, aceste discuţii neplăcute.
Părinții – pe bună dreptate, revoltaţi – au venit la noi să ne ceară explicații de ce o anumită unitate nu poate funcţiona. De ce personalul de acolo nu se vaccinează? Am răspuns cu ce am avut la îndemână în acel moment.
Dar vă asigur că de săptămâna viitoare, dacă mai vin la noi, îi trimitem la dumneavoastră. Să le explicaţi şi dumneavoastră, şi colegii profesori, şi personalul nedidactic şi auxiliar de ce se împiedică accesul la educaţie al copiilor lor.
De ce libertatea personală de a alege dacă vrem sau nu să ne vaccinăm este mai presus de acest drept la educaţie al miilor și zecilor de mii de copii?
Serviciile educaţionale sunt servicii publice. Cei care lucrăm şi prestăm serviciu public ne asumăm aceste riscuri”, a avertizat spus prof. dr. Aurelia Dan.
Inspectorul școlar general a mai subliniat că – pentru cei care au altă opțiune, există, de asemenea, și alte opțiuni legate de desfășurarea activității lor în perioada următoare.
Dacă școala sau activitatea didactică se va desfășura online le recomandăm profesorilor să-și facă orele de la școală, a mai spus inspectorul școlar general.
„Am transmis o asemenea recomandare și la începutul lunii septembrie. Sigur că a fost considerată extrem de controversată. Dar, potrivit metodologiei în vigoare, unitatea de învățământ trebuie să asigure mijloacele necesare desfășurării procesului educațional în sistem online.
Nu părintele trebuie să învețe să folosească o aplicație. Nu profesorii trebuie să-și utilizeze propria rețea de internet și propriile dispozitive. Școala este obligată să asigure aceste resurse. Pe de altă parte, activitatea colegilor noștri este mai ușor de monitorizat astfel”, a mai punctat prof. Aurelia Dan.
*****
La Inspectoratul Școlar Județean s-a desfășurat în această dimineață o întâlnire cu directorii unităţilor de învăţământ unde rata de vaccinare este mai mică de 60%.
„Am vrut să obținem informații reale despre ce se întâmplă în acele unități de învățământ. Am vrut să identificăm soluții posibile ca învăţarea să debuteze şi în acele localităţi în formă fizică. Ne străduim cu toţii să ţinem cât mai mult şcolile deschise. Fără a periclita sănătatea celor implicați în desfăşurarea actului educaţional”, a explicat inspectorul școlar general, prof. dr Aurelia Dan.
Aceasta a subliniat că este vorba despre o reglementare naţională pe care și ISJ și directorii unităţilor de învăţământ trebuie s-o pună în aplicare.
„Sigur că această reglementare suportă poate ajustări, sigur că există situaţii specifice. Este greu să pui un şablon peste 123 de realităţi şcolare diferite. Dar în momentul în care ne-am asumat rolul de a implementa o politică educaţională naţională, nu ne permitem să emitem foarte multe considerații personale. Nu ne permitem să formulăm alte conduite decât cele pe care le dorim în rândul elevilor noștri”, a mai subliniat prof Aurelia Dan.
„Am încrederea şi convingerea că veţi identifica soluţii şi veţi fi suficient de creativi în a rezolva problemele cu care vă confruntaţi. O perioadă de criză este o provocare în special pentru decidenți de a găsi cele mai bune soluții care apar inopinat”, a mai spus prof. dr. Aurelia Dan.
La întâlnire au participat prefectul Stelian Dolha, subprefectul Decsei Atilla, inspectorul şef al ISU, col. dr. Constantin Florea, dr. Gabriela Deak (directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă), dr. Doina Petri de la DSP B-N și medicul Gabriela Mureşan, specialist în boli infecţioase.
Povesti de doi lei cum au copii dreptul la aducător pe care voi îl luați tot asa și cadrele didactice au dreptul la viata nu sa se injecteze ca nu sant cobaii nimanui
Nu sunt cobai mai Gicule, că s-au vaccinat deja câteva miliarde!!!
Si cu cei care nu stiu porni computerul, ce faceti?
Eu stiu cazuri iar de 1 an sunt in vacanta si primesc salariul normal!
Poate ar trebui sa I trimiteți pe acești parinti revoltați la minister! Cred ca profesorii au aceleași drepturi ca celelalte categorii sociale! De ce la politie, primărie, prefectura etc angajații pot fi nevaccinati???? Acest ordin e o discriminare! În plus, parintii ar trebui sa fie vaccinați și ei, și copiii! Nu doar sa aștepte vaccinarea profesorilor! Sunt foarte mulți parinti ai cultului penticostal nemulțumiți de scoala online, dornici sa se vaccineze profesorii, dar ei susțin ca vaccinul e pecetea diavolului! Despre ce vorbim????
De ce nu ii trimiteți pe acești parinti revoltați la minister? Cum e posibil ca în alte instituții ale statului politie, prefectura, primarii…angajații sa poată munci fără vaccin??? Sunt mai destepti ei decât profesorii??? Acest ordin e o discriminare la adresa cadrelor didactice! Și mai e o problema….în anumite localități o mare parte din parintii revoltați aparțin cultului penticostal care e împotriva vaccinului. Cum pot ei pretinde ca alții sa l facă?? Rușinos ordinul lui tampeanu care pare ca I a tâmpit pe multi.Divide et impera! Dați legi și asumați vi le!!!
Fac parte din cultul penticostal si sunt vaccinat. Pot sa va spun ca la nici o adunare nu s-a vorbit impotriva vaccinului ci doar pro vaccinare. Rog sa nu mai spuneti lucruri neadevarate sau in necunostinta de cauza.
!
Nu vorbesc în necunoscuta de cauza! În orașul unde locuiesc eu și care are rata cea mai mica de vaccinare, toți penticostalii vorbesc antivaccin, inclusiv copiii lor care sunt elevi.Mai mult, susțin ca virusul nu exista! Se întâlnesc cu sutele în casa de adunare fără masca! Dați Cezarului ce este al Cezarului! Asa a spus Isus, deci legea trebuie respectata de toti, indiferent de confesiunea religioasa! Nu spun ca toți penticostalii sunt la fel, sau ca toți sunt nevaccinati, dar majoritatea asa sunt. Eu consider ca dacă faci parte dintr-o o societate trebuie sa I respecți legile, nu sa fii mai presus decât ele și nici expert în medicina, virusologie și de toate…
Părinții sunt vaccinați?
Nu sunt profesor dar…. 👏👏👏👏👏