Apa pluvială, adică apa care se adună după ploi, se găsește pe facturile trimise de Aquabis. Ion Șandru, directorul furnizorului de apă și canalizare, a explicat de ce apa pluvială este plătită de bistrițeni.
Motivul pentru care apa pluvială intră și ea pe facturile Aquabis este că toată apa ajunge în canalele Aquabis, iar apa trebuie și ea procesată la rândul ei. Apa pluvială provine din precipitații, iar Aquabis facturează cifra medie de precipitații transmisă lunar de ANM.
Spre exemplu, în luna iunie au fost 22,1 litri pe metrul pătrat, iar pentru o familie care locuiește într-un bloc alături de alte 20 de apartamente a plătit, facturat, cu mai puțin de un metru cub de apă calculat cu o formulă în care se iau în considerare mai multe date.
Pentru calcularea prețului la apă pluvială se ia în considerare suprafața construită (cu acoperiș sau placă de beton turnată), suprafața neconstruită (pământ, gazon etc) și coeficientul „k” ce reprezintă . După aplicarea unei formule de calcul, totul se împarte la 1000 pentru a determina metri cubi.
Conform legislației, apa de ploaie trebuie să fie calculată și facturată, spune Ion Șandru, directorul Aquabis. Debitele de ploaie care se calculează sunt transmise de la Agenția Națională de Meteorologie.
„Au apărut pe Facebook foarte multe articole, interpretări despre acest capitol. Pentru a fi în concordanță cu legislația, vă citesc articolul de regulamentul cadru din cadrul Autorității Naționale de Reglementare a Serviciilor Publice în baza căruia s-a întocmit regulamentul nostru.
Cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină pentru toate categoriile de utilizatori, prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică, comunicată de A.N.M. pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi canalizate, declarate de utilizatori şi cu coeficienţii de scurgere aprobată de S.R. 1846.
Se înmulțește suprafața construită cu indicele (0,85) plus suprafața neconstruită x 0,05, iar totul se împarte la 1000 pentru a determina metri cubi”, a declarat Șandru, directorul Aquabis S.A, într-o conferință de presă.
Serios???? Plătim apa de ploaie in baza unor regulamente interne ale unor capusari????
Pâi și regulamentul meu personal (mândria mea de om!!!!) spune ca nu sunt de acord cu aberațiile astea😂😂😂😂
CICA APA PLUVIALA SE PLATESTE CA TREBUIE PROCESATA
MINCINOSULE!!!!!!!!!!!!!!!
cand ploua voi ar trebui sa aveti rezervoare de sute de mii de mc ca sa colectati toata apa pluviata si sa o epurati!
capacitatea statie de epurare e de 100 de ori mai mica decat apa de ploaie colectata in 30 minute….
DUPA O PLOAIE DE 30 MINUTE CU 50 LMP IN 120 MINUTE NU MAI ESTE NICI O PICATURA DE PLOAIE IN CANALIZARE
CE CHELTUIELI SUPLIMENTARE AVETI IN DOUA ORE CAT AVETI APA DE PLAOIE IN SISTEM?
ZEROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO PENTRU CA APA DE PLAOIE E CURATA…trebuie doar deversata in apa bistritei sa o bea beclenarii
va inchipuiti ca beclenarii beau apa de ploaie platita de bistriteni?
Bai hoților, în tarile mult dezvoltate nu se plătește apa deloc. Cat mama dracului sa va ducă mai vreți sa săraciti oamenii????
Cu apa de ploaie se poate uda spatiile verzi ,se poate spala trotuare, pubele de gunoi, apa de ploaie de pe bloc trebuie colectata separat nu trebuie sa între în canalizarea de wc.
Apa de ploaie de pe versanți, drumuri,șpați verzi cine o plătește ?
Sa zicem ca e asa , apa pluviala ” se strange in canalele AquaBis ” canale facute acuma zeci de ani … sa nu uitam , pai atuci din banii colectati de AquaBis ar trebuie sa se investeasca in redimensionari si retele noi , asa ar fi corect.
Daca nu gresesc din 2006 pana 2016 pretul a crescut aproape de 9 ori .
E o schema clasica de capusare cu firme care detin monolpol.
Domnul respectiv se concentrează pe metoda de calcul ,uitând complet de cuvintele cheie din textul legii ;”preluată de rețeaua de canalizare” Ori tocmai aici este buba: ei facturează ca și cum rețeaua de canalizare preia toată apa. Complet fals in majoritatea cazurilor , Nu contează pt Aquabis “ avem nevoie de banii vostri și va prostim noi sa putem trai bine fără multă munca” Așa cum am mai spus “ hoție la drumul mare”,