Liderul liberal bistrițean, Ioan Turc, a vorbit în conferința de astăzi și de eliminarea pensiilor speciale, proiect legislativ propus de PNL, prezentându-l drept o reparație morală în România, țară în care raportul dintre pensia minimă garantată şi cea maximă este de 1 la 100, în contextul în care în ţările europene diferenţa este de 1 la maximum 5.
„Votarea proiectului de lege propus de către PNL privind tăierea, eliminarea pensiilor speciale reprezintă, „dincolo de impactul bugetar, un început de reparaţie morală la nivel colectiv. Este profund imoral ca raportul dintre pensia minimă plătită din bugetul public şi pensia maximă să fie de peste 1 la 100. Cea mai mică pensie este de 704 lei, cea mai mare pensie este 74.000 lei, în condiţiile în care, în ţările europene, acest raport este de 1 la 3, 1 la 5. Nu este normal ca o pensie să fie mai mare decât salariul net în activitate, pensii nesimţite obţinute prin modificări cu dedicaţie, succesive, ale legii”, a spus Ioan Turc.
Turc militează pentru „un impozit pe nesimţire aplicat acestor pensii ar putea fi o soluţie bună”.
„Pensiile românilor trebuie să crească odată cu creşterea veniturilor, respectând principiul contributivităţii. Pilonul II al pensiilor private obligatorii, pe care PSD a vrut să-l desfiinţeze şi pe care PNL l-a apărat, apărând veniturile românilor, reprezintă o soluţie. Câştigul net obţinut de cele şapte fonduri private ale pilonului II, anul trecut, a fost de 1,1 miliarde euro, cu un randament de 12%, cel ma bun din ultimii nouă ani. De aceea, intenţia PNL de a mări cota de la 3,75% la 6% este perfect justificată”, a conchis Turc.